Inflaţia a depăşit ţinta prognozată

Ritmul anual cu care au crescut preţurile în februarie a urcat la 4,7%, pe fondul creşterii preţurilor mărfurilor nealimentare (mai exact gazele şi energia electrica) cu peste 6,2%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. Preţurile alimentelor au urcat cu 3,7% iar tarifele la servicii au crescut cu 2,9%. Potrivit raportului periodic privind inflaţia, preţurile alimentelor ar putea creşte cu 5,3% la finele acestui an, iar cele ale combustibililor cu 4%.
Preţurile de consum în luna februarie 2018 comparativ cu luna ianuarie 2018 au crescut cu 0,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018) faţă de precedentele 12 luni (martie 2016 – februarie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,1%. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata medie este 1,6%, au mai transmis statisticienii de la institutul naţional de specialitate.
În acest context trebuie amintit că Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019.
În cursul anului 2019, rata anuală a inflaţiei de bază se va menţine la valori relativ constante, situate însă peste limita superioară a intervalului ţintei. La acest orizont, anticipaţiile privind inflaţia ale agenţilor economici se vor menţine la valori situate uşor peste 3%. în condiţiile în care rata inflaţiei principalilor parteneri comerciali externi ai României se menţine semnificativ sub nivelul de 2% şi pe fondul acomodării expansiunii consumului într-o mai mare măsură pe seama importurilor de bunuri comparativ cu producţia internă, mediul extern va continua să exercite presiuni de temperare a dinamicii inflaţiei de bază interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dâmboviţa: Producţia industrială a crescut cu 5,8%

Producţia industrială realizată de agenţii economici dâmboviţeni în anul 2017, comparativ cu anul precedent, a crescut cu 5,8%. Acest rezultat de ansmblu se datorează creşterilor înregistrate în principal în industria prelucrătoare iar cele mai bune performanţe, comparativ cu perioada similară din 2016 au fost realizate în primul semestru. În industria […]