Indienii Navajos au dat în judecată Guvernul Statelor Unite

indieniDintre triburile de indieni ce locuiau pe actualul teritoriu al Statelor Unite cel care a rămas cel mai important şi mai puternic, în prezent, este tribul indienilor Navajo. Actualmente numără 300.000 de membri, împrăştiaţi pe un vast teritoriu în suprafaţă de 70.000 de km2, incluzând statele Arizona, Noul Mexic şi Utah. încă de la începutul secolului trecut, indienii Navajo s-au plâns în repetate rânduri, criticând guvernul nord-amer-ican. De nenumărate ori au afirmat că albii şi alte popoare venite în Statele Unite au administrat prost teritoriile cândva stăpânite de ei. Mai mult, indienii Navajo i-au criticat pe albi pentru faptul că au decimat turmele de bizoni până la dispariţia completă a acestora, ele fiind o importantă sursă de subzistenţă. De asemenea, indienii Navajo i-au acuzat pe albi că au răspândit diferite boli mortale pentru ei, inclusiv au criticat faptul că până la venirea albilor indienii nu ştiau ce este consumul de alcool, actualmente alcolismul făcând ravagii în rândurile lor. în urmă cu 50 de ani, indienii Navajo au reînceput seria de critici şi atacuri la adresa Guvernului de la Washington. Anul acesta, având câştig de cauză în urma dării în judecată a Guvernului, indienii Navajo au avut câştig de cauză primind ca despăgubire suma de 554 mii de dolari. De data aceasta, motivul pentru care guvernul american a fost dat în judecată la constituit faptul că indienii Navajo au acuzat şi au demonstrat cu probe clare că Washington-ul a administrat foarte prost bogăţiile şi resursele naturale de pe teritoriul aflat în stăpânirea şi sub controlul indienilor.
Mass-media nord-americană a menţionat faptul că este suma cea mai mare de dolari care a fost dată drept despăgubire indienilor navajo. Săptămâna trecută, vineri, în cadrul unei ceremonii desfăşurată la Window Rock, în Arizona, localitatea fiind capitala administrativă a rezervaţiei Navajo, reprezentantul guvernului american pe lângă garantarea sumei dată ca despăgubire, i-a asigurat pe indieni că Washington-ul va face toate demersurile necesare pentru a păstra intacte resursele naturale. în ciuda faptului că a fost semnat un acord prin care se dă indienilor dreptul de a-şi gestiona ei singuri resursele naturale, în respectivul act nu se prevăd măsurile necesare pentru a pune capăt poluării rezervelor de apă. Preşedintele indienilor Navajo, Ben Shelly a declarat că este deocamdată mulţumit de rezultatul obţinut atât în urma negocierilor, cât şi în urma sentinţei judecătoreşti definitive, precizând că va organiza întâlniri ale tuturor triburilor Navajo pentru a decide cum va fi împărţită şi repartizată suma de bani obţinută de la guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Comisia Europeană sancţionează România

Ieri, Comisia Europeană a dat o palmă zdravănă Guvernului Ponta, chiar dacă acesta încearcă să se prezinte în ipostaza de salvator al naţiunii române. Ieri, Comisia Europeană a lansat un infringement la adresa României. Motivul: instituţiile de resort ale statului, în frunte cu actualul guvern nu îşi protejază cetăţenii de […]