Indemnizaţie lunară de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu

Pacienţii cu tuberculoză trataţi în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza iniţială/intensivă a regimului terapeutic, cât şi în faza de continuare a acestuia, anunţă Ministerul Sănătăţii.
Conform documentului comun, pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză -TB (adulţi şi copii) şi trataţi în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza iniţială/intensivă a regimului terapeutic, cât şi în faza de continuare a acestuia.
Se consideră că un pacient diagnosticat cu TB a urmat tratamentul fără întrerupere dacă administrarea medicamentelor ce i-au fost prescrise în cadrul regimului terapeutic pe perioada unei luni de zile s-a realizat fără mai mult de 7 omisiuni de administrare a dozelor din schema de tratament pentru faza iniţială/intensivă, respectiv 3 omisiuni în faza de continuare.
Indemnizaţia lunară de hrană se acordă pentru asigurarea aderenţei la tratament a pacienţilor.
Aceasta se va plăti de agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri a persoanei diagnosticate cu TB care se înregistrează la dispensarul de pneumoftiziologie în teritoriul căruia pacientul are domiciliul.
Indemnizaţia de hrană se va calcula de către agenţiile teritoriale pe baza nivelului alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective, conform HG
884/2020.
Medicul curant al pacientului va asigura informarea lunară a direcţiei de sănătate publică cu privire la situaţia administrării tratamentului de către pacient, potrivit regimului terapeutic, dacă există omisiuni de administrare, de abandon, deces, sau finalizarea tratamentului, după caz.
În 30 de zile după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, agenţiile teritoriale încheie cu direcţiile de sănătate publică protocoale de colaborare pentru organizarea unui cadru operaţional în vederea asigurării plăţii indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite pacienţilor cu TB trataţi în ambulatoriu.
Metodologia şi condiţiile de acordare a indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu a fost elaborată de specialiştii celor două ministere împreună experţii din cadrul Proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”, finanţat de către Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, printr-un grant de tranziţie în valoare de 4,3 milioaane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Asigurare de zonă la un accident rutier, în localitatea Lucieni

Pompierii de la Detaşamentul Târgovişte au fost solicitaţi să intervină în urma producerii unui accident rutier, ce a avut loc pe DN-72, pe raza localităţii Lucieni, în care a fost implicat un autoturism, răsturnat pe plafon, pe partea carosabilă. La locul evenimentului, salvatorii târgovişteni s-au deplasat cu o autospecială de […]