Începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă pentru copii

Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministrul afacerilor interne, interimar, Mihai-Viorel FIFOR, împreună cu Valer-Daniel BREAZ, ministrul culturii şi identităţii naţionale şi ministru interimar al educaţiei naţionale, au susţinut o video-conferinţă cu prefecţii, şefii structurilor MAI din teritoriu la care au fost prezenţi şi reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene.
Scopul acestei şedinţe a fost verificarea stadiului măsurilor dispuse în 31 iulie a.c., dată la care s-a solicitat de către ministrul interimar al afacerilor interne o analiză privind pregătirea unităţilor de învăţământ pentru începerea anului şcolar, atât din punct de vedere al avizelor de funcţionare şi securitate la incendiu, dar şi al siguranţei în zona adiacentă şcolilor. În urma raportărilor primite, ministrul Mihai Fifor a solicitat tuturor prefecţilor ca, până la sfârşitul zilei de 19 august 2019, să înainteze o situaţie la zi a unităţilor şcolare care nu au grupuri sanitare în interior şi la care dintre ele există lucrări de amenajare în acest sens, iar până miercuri să înainteze o evaluare a unităţilor de învăţământ care nu sunt conectate la o sursă de apă potabilă. Pentru acestea din urmă, prefecţii au primit sarcina de a identifica soluţii de rezolvare în cel mai scurt timp.
De asemenea, vor fi analizate toate situaţiile în care unităţile de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu sau cărora le lipsesc avizele direcţiilor de sănătate publică.
Ministrul interimar al afacerilor interne a solicitat ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, fiecare unitate administrativ teritorială să realizeze un plan de cooperare în domeniul ordinii şi siguranţei publice care să vizeze siguranţa în şcoli şi în preajma unităţilor de învăţământ.
Autorităţile judeţene vor continua verificarea tuturor mijloacelor auto care asigură transportul şcolar, iar Poliţia va intensifica acţiunea de combatere a transportului pirat de persoane.
În final, ministrul interimar al afacerilor interne a solicitat prefecţilor să se deplaseze personal în teren împreună cu inspectorii şcolari şi reprezentanţii inspectoratelor judeţene de Poliţie, Pompieri, astfel încât să cunoască în detaliu toate problemele din zona lor de competenţă.
Termenul pentru o nouă raportare privind stadiul îndeplinirii tuturor acestor măsuri este vineri, 23 august a.c., ora 14.00.
Creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar rămâne una dintre priorităţile structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit datelor centralizate la finalul anului şcolar 2018, funcţionau 18.723 unităţi de învăţământ preuni-versitar (dintre care aproape 6.300 în mediul urban), în cadrul cărora au fost înscrişi aproape 3.000.000 de elevi. Dintre acestea, 17.824 unităţi de învăţământ se regăsesc în sistemul de învăţământ de stat.
Până la acest moment, din punct de vedere al asigurării cu pază şi al dotării cu sisteme de supraveghere video, aproape 12% dintre şcoli sunt asigurate exclusiv cu pază umană, peste 35% sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video, iar aproape 18% dispun atât de pază umană, cât şi de sisteme de supraveghere video. De menţionat este faptul că peste 34% dintre acestea nu dispun nici de pază umană şi nici de sisteme video.
În anul de învăţământ precedent, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au acţionat aproape 5.900 de reprezentanţi ai forţelor de ordine (poliţie, jandarmerie, poliţie locală, alte forţe), 86,53% dintre aceştia fiind angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ministerul Agriculturii a stabilit calendarul de depunere a cererilor de sprijin pentru împăduriri şi servicii de silvomediu

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a planificat desfăşurarea ultimelor sesiuni de depunere a cererilor de sprijin pentru schemele de ajutor de stat – Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite şi Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor. Astfel, Sesiunea 4 de depunere a cererilor de sprijin […]