Incendiile de vegetaţie fac ravagii

În perioada 06 – 12 ianuarie 2020, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit la 64 de evenimente: 9 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti etc.), 25 incendii de vegetaţie, 8 acţiuni pentru asigurare zonă la accidente rutiere, 20 acţiuni pentru asigurare zonă la activităţi religioase (prilejuite de Sărbătorirea Botezului Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul) şi două acţiuni pentru asistenţă persoane. Echipajele SMURD din cadrul ISU „Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit în această perioadă la 214 cazuri medicale.
Subunităţile de intervenţie au desfăşurat 17 acţiuni de recunoaştere în teren (pentru identificarea/evaluarea căilor de acces şi intervenţie).
În perioada 06 – 07 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Botezului Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul,personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat controale de specialitate pe linia prevenirii incendiilor la unităţi de cult unde s-a preconizat o afluenţă mare de persoane. Pe timpul controalelor au fost desfăşurate şi activităţi de instruire şi informare preventivă. De asemenea, a fost acordată asistenţă tehnică de specialitate pe linia prevenirii incendiilor şi avizării-autorizării.
ATENŢIE la incendiile de vegetaţie!
Având în vedere faptul că în ultima perioadă se constată o creştere a incendiilor de vegetaţie, pentru reducerea arderilor necontrolate de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole, vă reamintim următoarele:
Arderea miriştii se poate face numai cu respectarea următoarelor prevederi generale:

o condiţii meteorologice fără vânt;
o parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
o izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
o desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
o asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
o asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
o asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de

tractare şi a personalului de deservire;
o arderea miriştii, în cazul terenurilor în pantă, pornind din partea de sus a pantei.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se poate executa numai cu respectarea următoarelor prevederi generale:
condiţii meteorologice fără vânt;
colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; desfăşurarea arderii numai pe timp de
zi;
asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
supravegherea permanentă a arderii;
stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:
este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.
Incendiile de vegetaţie uscată care se

produc în apropierea căilor de circulaţie principală, pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 -50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pesta porcină face ravagii în judeţul Dâmboviţa

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit luni 13.01.2020, ora 14.00, ca urmare a confirmării virusului de pestă porcină africană în mai multe gospodării din judeţ precum şi pe raza unor fonduri de vânătoare, după cum urmează: 1 gospodărie în localitatea Răscăeţi – comuna Răscăeţi; 1 […]