Inaugurarea Bibliotecii „Regina Maria”

In calitate de membru al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaţilor, deputatul Claudia Gilia a participat, în data de 22 iunie 2018, în Castellon, Spania, la inaugurarea Bibliotecii „Regina Maria”, situată pe Calle Maestro Arrieta, 34B.
Biblioteca a luat fiinţă prin eforturile conjugate ale comunităţii româneşti, cu aportul a patru asociaţii: Uniunea Culturală Română, Centrul Civic român, Asociaţia Rumanos en la Plana şi Asociaţia Rumanos en la Vall, unde am transmis celor prezenţi următorul mesaj:
„Ne aflăm astăzi într-un loc al cunoaşterii şi al respectului reciproc. Cartea, literatura, cultura şi tradiţiile sunt cele care ne unesc şi fac ca relaţiile dintre cele două ţări să fie din ce în ce mai puternice.
Anul acesta România a fost invitat de onoare la cea de-a 77-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid. Felicit autorităţile spaniole, dar şi pe cele ale reprezentanţei diplomatice române că au făcut posibil acest eveniment. Acolo s-a văzut că literatura română este cunoscută, aşteptată şi apreciată de spanioli.
Am convingerea că literatura ne va ajuta să ne cunoaştem şi să ne respectăm reciproc. Intr-o Europă unită avem obligaţia să ne protejăm şi să ne promovăm valorile culturale, patrimoniul istoric şi cultural.
Aici, în Castellon de la Plana, sunt peste 30.000 de români. Pentru a-i ajuta să menţină contactul cu limba română şi cu literatura naţională am decis să donez 100 de cărţi noii biblioteci pentru comunitatea de români din Castellon.
De asemenea Primăria Municipiului Târgovişte a donat Bibliotecii „Regina Maria” un număr de 1000 de cărţi.
Astăzi am vorbit cu foarte mulţi dintre conaţionalii noştri şi cu autorităţile spaniole şi am aflat că emigranţii români sunt bine văzuţi în Castellon de la Plana, sunt apreciaţi şi respectaţi.
Chiar şi acest gest de deschidere a unei biblioteci pentru cartea românească arată eforturile de adaptare ale instituţiilor publice la nevoile comunităţii şi nevoia de a fi alături de cetăţenii români din această regiune.
Dragii mei, păstraţi legătura cu ţara prin toate mijloacele moderne. Vorbiţi-le copiilor dvs. despre Eminescu, Caragiale, Coşbuc, Goga, dar ce-l mai important este să-i îndemnaţi să citească, să redescopere singuri comoara limbii române. În anul Centenarului Marii Uniri este de datoria noastră să promovăm şi să conservăm valorile care ne definesc identitatea noastră. Iar cartea este primul ambasador, primul doctor şi primul prieten care ne poate apropia unul de celălalt.
Lectură plăcută şi sper ca legăturile dintre cele două oraşe înfrăţite – în Castellon de la Plana şi Târgovişte să fie mai puternice prin această donaţie de carte.
Vă aşteptăm acasă oricând şi să nu uitaţi că dacă Spania v-a primit cu braţele deschise este doar pentru că dumneavoastră sunteţi cei mai buni ambasadori ai României prin ceea ce faceţi şi cum faceţi.
La Mulţi Ani, dragi români, la 100 de ani de la România Mare.
„Mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest proiect de suflet pentru comunitatea de români din Castellon de la Plana, tuturor celor ce au participat la eveniment.
Mulţumiri speciale autorităţilor locale spaniole care sprijină comunitatea de români din Castellon.
Un gând bun şi respectul meu pentru domnul Jose Luis Lopez Ibanez, consilier local, care a participat la evenimentul prilejuit de inaugurarea Bibliotecii „Regina Maria”,
Vom continua să muncim cinstit şi să fim, aşa cum am promis: „APROAPE DE OAMENI!””, a declarat Claudia Gilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Echipajul ISU Dâmboviţa, locul I la proba "descarcerare din autovehicule"

Aşa cum ne-a obişnuit, echipa reprezentativă a I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa s-a întors încununată de succes de la Competiţia Naţională de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat – faza zonală, desfăşurată în perioada 20 – 21 iunie în Alexandria, competiţie organizată de I.S.U. „A.D. Ghica” al jud. Teleorman. Pompierii […]