În luna martie 2018, la Centrul Operaţional al I.P.J Dâmboviţa au fost înregistrate 1.880 de apeluri pe 112, dintre care 714 au necesitat intervenţia poliţiştilor

De la începutul lunii martie şi până în prezent, la Centrul Operaţional al I.P.J Dâmboviţa au fost înregistrate 1.880 de apeluri, dintre care 714 au necesitat intervenţia poliţiştilor. Celelalte apeluri fie au fost false, fie au constat în reveniri, îndrumări sau au fost preluate de către alte agenţii.
Din totalul apelurilor preluate de poliţişti, 206 au provenit din mediul urban. În ceea ce priveşte timpul de reacţie, în cazul a 702 apeluri, poliţiştii au intervenit în mai puţin de 10 minute de la momentul sesizării.
Prin intermediul apelurilor 112 au fost sesizate 413 infracţiuni, dintre care 182 au fost loviri sau alte violenţe, 82 furturi şi 37 ameninţări.
Ca urmare a deplasării poliţiştilor la apelurile 112, au fost aplicate 277 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 99.434 de lei.
Dintre acestea, 68 au fost în conformitate cu prevederile O.U.G 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi 194 pentru nerespectarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice reglementate de Legea
61/1991.
Poliţiştii atrag atenţia cu privire la importanţa apelării numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 doar atunci când situaţia o impune:
Vă recomandăm să apelaţi numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 doar în situaţia în care evenimentul pe care doriţi să-l sesizaţi necesită intervenţia de îndată a poliţiei, pompierilor, jandarmilor şi ambulanţei.
Nu apelaţi în mod abuziv 112 şi nu alertaţi în fals instituţiile specializate de intervenţie!
Convorbirile din sistemul 112 sunt înregistrate şi se păstrează 10 ani. Aflarea automată a numărului şi locaţiei urgenţelor permite identificarea apelurilor false şi/sau injurioase, iar persoana care se pretează la asemenea fapte riscă să fie sancţionată contravenţional.
De asemenea, în conformitate cu prevederile articolului 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”,alarmarea, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat, a unei persoane fizice sau juridice ori a unei colectivităţi, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice, cu privire la folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, radiologice ori la răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, microorganisme, toxine ori materiale, de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor ori a animalelor sau mediul înconjurător ori să cauzeze consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Totodată, persoanei care comite o astfel de faptă îi vor fi imputate şi costurile intervenţiei instituţiilor specializate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

"Sanitarii Pricepuţi", la faza zonală în judeţul Dâmboviţa

Elevi din peste 50 de şcoli şi licee din judeţ participă în acest an la concursul „Sanitarii Pricepuţi”, etapa zonală iar după vacanţa de primăvară se va desfăşura faza judeţeană. Anul acesta, cel mai bun echipaj de elevi din ciclul liceal va participa la concursul naţional, care se va desfăşura […]