În anul 2018, numărul vizitatorilor înregistraţi la Peştera lalomiţei a fost de 87.766

Potrivit statisticilor, anul trecut, numărul vizitatorilor înregistraţi la Peştera lalomiţei a fost de 87.766, iar la muzeele dâmboviţene a fost de 206.791. În anul 2016, numărul vizitatorilor înregistraţi la Peştera lalomiţei a fost de 137.217, iar la muzeele dâmboviţene a fost de 184.657. În anul 2017, numărul vizitatorilor înregistraţi la Peştera lalomiţei a fost de 139.844, iar la muzeele dâmboviţene a fost de 196.082.
Reabilitată şi modernizată în cadrul unui proiect european derulat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Peştera lalomiţei din Bucegii Dâmboviţeni a devenit, din iulie 2015 de când a fost inaugurată această „schimbare la faţă”, o a adevărată perlă turistică a judeţului. Obiectivul atrage zeci de mii de turişti anual, depăşind chiar şi aşteptările autorităţilor şi ale consultanţilor proiectului care s-a intitulat „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii lalomiţei din masivul Bucegi, judeţul Dâmboviţa” şi a avut o valoare de peste 6 milioane lei.
Peştera lalomiţei s-a format prin acţiunea corozivă a apei, în calcarele jurasice din culmea sud-estică a muntelui Bătrâna (Masivul Bucegi), la 1.560 m altitudine absolută, intrarea sa fiind de 18 m deasupra talvegului văii lalomiţei. Este o peşteră mare, cu galerii fosile şi active, dispusă pe două etaje, care însumează 1128 m lungime. lntrarea, orientată spre est, are dimensiuni impunătoare (40 m lăţime şi 20 m înălţime). Peştera lalomiţei, botezată de turişti şi „lalomicioarei” este situată pe versantul drept al Cheilor lalomiţei, în localitatea Moroeni.
Proiectul de reabilitare, dar şi realizarea drumului din munte au făcut ca turiştii să aleagă Peştera lalomiţei ca destinaţie de week-end şi de vacanţă, foarte mulţi dintre ei revenind periodic în acest loc de vis. Şi nu doar pentru turiştii români, ci şi pentru cei străini care ajung în acest colţ de rai montan de pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

întâlnire cu reprezentanţii cluburilor sportive la sediul Jandarmeriei Dâmboviţa

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa a avut loc un briefing între comanda unităţii, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa, structurilor de Poliţie locală Târgovişte, Moreni şi Pucioasa, Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret, Asociaţiei Judeţene de Fotbal Dâmboviţa, ai […]