Ieri, a fost lansată STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ A GAL TITU

gal tituAsociaţia Grupul de Acţiune Locală (GAL) Titu s-a înfiinţat la 8 octombrie 2012. Este o asociaţie nonguvernamentală, non-profit, independentă, cu beneficiu public, care s-a creat într-un partene-riat public-privat.
La 8 martie 2013 se semnează contractul de finanţare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Autoritatea de Management pentru PNDR. Membrii fondatori sunt reprezentanţi ai sectorului public, privat şi civil, desemnaţi din teritoriul localităţilor componente. Sectorul public este reprezentat de oraşul Titu şi comunele: Braniştea, Corbii Mari, Costeştii din Vale, Odobeşti, Potlogi, Poiana, precum şi Direcţia Naţională a Pădurilor ROMSILVA SA. Sectorul privat este reprezentat de agenţi economici din localităţile componente GAL: Asociaţia Romanes şi Asociaţia Socio-Culturală Corbii Mari reprezintă sectorul civic.
Valoarea fondurilor alocate prin PNDR este de 2.850.000 de euro, din care 2.550.000 sunt destinaţi exclusiv pentru finanţarea de investiţii publice şi private rea-lizate numai pe teritoriul GAL, conform priorităţilor stabilite prin strategia de dezvoltare locală a GAL Titu.
Priorităţile de dezvoltare sunt: infrastructura fizică rurală de bază modernizare şi/sau extindere, agricultura, turismul, mediul de afaceri, cooperarea cu alte
GAL.
Activitatea propriu-zisă a GAL a demarat în iulie 2013. Prima sesiune de apeluri de proiecte s-a desfăşurat între 28 august-10 octombrie şi a vizat primirea de cereri de finanţare pe măsurile: instalarea tinerilor fermieri, modernizarea exploa-taţiilor agricole, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, renovarea, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. În această primă sesiune au fost depuse 12 proiecte. Numărul celor selectate a fost de 7.
Cea de a doua sesiune de apeluri de proiecte se desfăşoară între 5 noiembrie – 5 decembrie şi vizează cereri de finanţare pe măsurile: instalarea tinerilor fermieri, moder-nizarea exploataţiilor agricole, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, înfiinţarea grupurilor de producători, încurajarea activităţilor turistice, implementarea proiectelor de cooperare, dezvoltarea teritoriului, menţinerea obiceiurilor şi meşteşugurilor, precum şi îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia locală.
La lansarea de ieri au participat: vicepreşedintele CJD – loan Marinescu, viceprimarul oraşului Titu, toţi primarii comunelor participante la GAL, precum şi toate persoanele care se ocupă de coordonarea GAL, dar şi beneficiari direcţi. Prezentarea a fost făcută de Ion Nicolae, preşedintele GAL. Primarul comunei Braniştea s-a dovedit a fi cel mai acid, subliniind problemele pe care Asociaţia le-a întâmpinat în relaţia cu funcţionari ai Ministerului Agriculturii. Legat de unele dificultăţi, a venit cu completări şi primarul comunei Odobeşti. Vicepreşedintele CJD, deşi nemulţumit de unele declaraţii ale acestora, a adoptat un ton pacifist şi a salutat faptul că acest GAL funcţionează şi că la masa dialogului s-au reunit primarii din localităţile componente.
Ca o concluzie finală, chiar dacă există o anume confruntare de idei, este binevenită, mai ales că toţi beneficiarii sunt conştienţi de faptul că acest GAL este o importantă sursă de finanţare, într-o perioadă atât de dificilă din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Datoriile clatină scaunul managerilor de spitale La Târgovişte nu este cazul

Managerii de spitale care au cumulat datorii trei luni consecutiv vor fi demişi. Asta arată, negru pe alb, un comunicat    postat    pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Conform Legii nr. 194/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contractul de management şi, respectiv, contractul de administrare încetează „în […]