„Iadul „se poate dezlănțui, dacă nu sunteți atenţi la foc

Întrucât traversăm o perioadă cu secetă prelungită, iar numărul incendiilor de vegetație a crescut, facem un apel pentru încetarea incendierii vegetației, miriștilor și resturilor vegetale. Numai în ultimele zile, echipajele de intervenție din cadrul ISU „Basarab I” Dâmbovița au intervenit la zeci de incendii de vegetație. Astfel de intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare ridicate. De asemenea, nu au fost puține situațiile în care cei care au recurs la astfel de metode de igienizare și-au pus în pericol viața și bunurile materiale. Din pricina degajărilor mari de fum, acest gen de incendii pot afecta traficul rutier sau feroviar și există posibilitatea de producere a unor adevărate tragedii.
Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, este important să le prevenim, respectând prevederile legale privind arderile de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale rezultate în urma întreținerii/curățeniei terenurilor agricole.
Arderea vegetației uscate, miriștilor și a resturilor vegetale:

  • este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 352/2015;se poate executa numai cu acordul autorității competente pentru protecția mediului și după informarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor și reformei administrative și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 605/579/2008, precum și OMAI nr. 163/2007.
  • Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
  • Pompierii fac apel, din nou, la populație, să nu mai incendieze terenurile agricole după finalizarea lucrărilor agricole (pentru curățarea, mai rapidă, a terenurilor), și nici să nu mai arunce la întâmplare obiecte care pot produce incendii (sticle, în special).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Strivit de tractor

Un bărbat a decedat după ce s-a răsturnat cu tractorul. Incidentul a avut loc în comuna Pietrari. Polițiștii au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un tractor s-a răsturnat peste o persoană.Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar din primele cercetări au stabilit faptul că un […]