Published On: mar, apr. 29th, 2014

Hoţii, îndrăgostiţi de maşinile Dacia 1310 În doar trei zile, au spart nici mai mult, nici mai puţin de 13 autoturisme

nichiduta.ro

mascatiDoi tineri au ajuns după gratii după ce, în doar trei zile, au spart nici mai mult, nici mai puţin de 13 autoturisme. Hoţii, care se specializaseră doar pe maşinile Dacia 1310, au dat lovitură după lovitură sub privirile atente ale oamenilor legii, care îi filau încă de la începuturile „afacerii” lor. Decât să câştige banii cinstit, cei doi tineri au crezut că dacă se apucă de furat şi spart maşini, se îmbogăţesc mai repede. Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte – Biroul de Investigaţii Criminale au probat activitatea infracţională a celor doi tineri, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Tinerii, de 17, respectiv 25 de ani, ambii din localitatea Produleşti, sunt bănuiţi că, în perioada 23-25 aprilie, prin folosirea unor chei potrivite, ar fi sustras din 13 autoturisme staţionate pe raza municipiului Târgovişte, mai multe componente – acumulatori auto şi radiatoare. Duminică, 27 aprilie 2014, în urma percheziţiilor efectuate la domiciliile acestora, poliţiştii au descoperit 11 acumulatori de alimentare, două radiatoare şi mai multe componente provenite din dezmembrarea unor astfel de bunuri. Poliţiştii au procedat la reţinerea celor doi tineri pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Să nu cădeţi pradă hoţilor
Poliţia desfăşoară activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea furturilor din autoturisme. Iată câteva cauze şi condiţii ce favorizează comiterea acestora, precum şi modalităţi de prevenire a comiterii faptelor de acest gen. Detectoarele de radar şi GPS-urile se află în continuare în atenţia spărgătorilor de autoturisme. Alte bunuri atractive sunt cele de valoare mare şi volum mic (telefoane mobile, aparate foto, laptop-uri), precum şi genţi, poşete, borsete, lăsate neglijent pe banchetele autoturismului, la vedere. Cazuistica înregistrată la poliţie evidenţiază faptul că minorii sunt cei mai vulnerabili la capitolul criminalitate, devenind cu multă uşurinţă autori ai unor astfel de infracţiuni. Necunoaşterea prevederilor legale în ceea ce priveşte pedepsele ce se pot aplica minorilor autori de infracţiuni, dorinţa de a brava sau de a obţine un bun pe care familia nu îl poate oferi, sunt motive care îi determină pe minori să comită infracţiuni. Acestea sunt săvârşite, fără să se gândească la consecinţele pe termen lung ale unui astfel de gest necontrolat, şi pe care le vor suporta în situaţia comiterii unei încălcări a prevederilor legale. Analizând condiţiile ce favorizează comiterea unor infracţiuni de către minori, se desprind mai multe cauze specifice: necunoaşterea de către părinţi a anturajului, locurilor şi mediilor frecventate de minori; lipsa unei legături permanente între familie şi şcoală; influenţa unor infractori aflaţi în anturajul copiilor prin determinarea acestora să comită infracţiuni; discontinuitatea în educaţia şi supravegherea copiilor de către părinţi sau ocrotitorii lor legali.
Sfaturi pentru proprietarii de autovehicule, pentru a evita astfel de situaţii neplăcute:
Măsurile de protecţie pe care trebuie să le luăm în momentul parcării autovehiculului sunt la îndemâna noastră şi constituie elementul cheie pentru descurajarea potenţialilor infractori. Astfel, pentru a evita neplăcerile cauzate de această categorie de hoţi este bine să aveţi în vedere următoarele aspecte: Nu lăsaţi în autoturism la vedere detectoare de radar, aparate GPS, telefoane mobile, genţi sau alte bunuri de valoare. Acestea reprezintă „o adevărată tentaţie” chiar şi pe timpul zilei, fiind o provocare pentru hoţi. Nu lăsaţi autoturismul deschis sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru câteva momente. Închideţi complet toate geamurile. Un singur geam lăsat întredeschis poate să vă dea peste cap toate măsurile de precauţie luate! Dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii. Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului! În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu atingeţi autoturismul, ci sesizaţi POLIŢIA, prin apelul de urgenţă 112! Nu-i invitaţi pe hoţi să vă spargă maşina, lăsând la vedere în maşină obiecte de valoare! Riscaţi să constataţi cu uimire cât de rapid acţionează aceştia, chiar şi ziua în locuri aglomerate.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro