Hărţuirea cibernetică, în atenţia poliţiştilor dâmboviţeni

„Cyber-bullying” (hărţuirea cibernetică) este termenul folosit pentru definirea diverselor forme de abuz psihologic pe internet (hărţuire, ameninţare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungându-se chiar şi la şantaj), cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil o persoană sau un grup de persoane.
Interacţiunea pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri) are de multe ori şi o componentă mai întunecată.
Despre hărţuirea în mediul virtual (cyber-bullying):
Dacă sunteţi victime ale cyber-bullying-ului, gândiţi-vă să apelaţi la mijloacele legale, pentru ca autorii să fie sancţionaţi.
Nu trebuie să vă pierdeţi sentimentul de siguranţă şi încrederea în sine. Trebuie ştiut că este necesar să apelaţi la poliţie ori să depuneţi o plângere prealabilă, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.
Important! Atunci când victima hărţuirii în mediul virtual este minor, aceasta trebuie însoţită la poliţie pentru plângerea prealabilă de către părinţii săi sau tutorele desemnat legal.
În cazul mesageriei electronice, blocaţi persoanele necunoscute care vă fac rău sau creaţi-vă un cont de utilizator nou şi închideţi-l pe cel vechi, pentru a stopa corespondenţa nedorită sau mesajele injurioase.
Dacă nu reuşiţi să evitaţi o corespondenţă injurioasă, salvaţi-o, pentru a o avea ca mijloc de probă. Păstraţi deci (prin salvare de pagină ori fişier sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvenţă audio sau video pe care agresorul le-a postat.
Dacă cineva a postat, fără acordul vostru, imagini, filme sau date de contact private, trebuie să vă adresaţi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit. În cazul în care vi se refuză îndepărtarea imaginilor şi a datelor de contact ilegal postate, puteţi face plângere penală în baza art. 226 din Codul Penal, cu privire la violarea vieţii private.
Vă puteţi adresa oricărei unităţi de poliţie pentru investigaţii, atunci când consideraţi că vi s-a adus atingere bunei reputaţii prin publicarea fără acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

BILANŢUL ACCIDENTELOR DE CIRCULAŢIE ÎNREGISTRATE ÎN PRIMELE ŞASE LUNI ALE ACESTUI AN PE DRUMURILE DIN DAMBOVIŢA

În perioada ianuarie – iunie, pe raza judeţului Dâmboviţa au fost înregistrate 45 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 18 persoane, rănirea gravă a altor 33 şi vătămarea corporală uşoară a 16 persoane. De asemenea, s-au înregistrat şi 264 de evenimente rutiere uşoare, în urma cărora 331 persoane au […]