Guvern şi autorităţi locale se pun de acord asupra soluţiilor concrete pentru atragerea finanţărilor europene

Premierul Viorica Dancilă a avut o întâlnire de lucru cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, reprezentanţii Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional (POR) şi directorii Agenţiilor de Dezvoltare Regională în care au fost analizate soluţiile la problemele întâmpinate în atragerea finanţării europene.
În cadrul întâlnirii de lucru, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au prezentat principalele dificultăţi în ceea ce priveşte obţinerea finanţării pentru proiectele din cadrul POR şi au propus o serie de soluţii. Cele mai multe dintre acestea au vizat simplificarea procedurilor, blocajele cauzate de legislaţia achiziţiilor publice, ghidul solicitantului, regimul de proprietate publică şi de parteneriat, precum şi optimizarea aplicaţiei electronice My SMIS.
Prim-ministrul i-a încurajat pe primari să participe în grupul de lucru care analizează propunerile de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, şi să vină cu soluţii care să răspundă problemelor specifice pe care le întâmpină. De asemenea, şeful Executivului a subliniat că propunerile primarilor privind simplificarea procedurilor şi reducerea birocraţiei vor fi avute în vedere de echipa constituită în acest scop la nivelul Guvernului. O altă soluţie concretă cerută de premier a fost ca Autoritatea de Management a POR să desemneze câte o persoană pentru fiecare autoritate publică locală, care să urmărească stadiul proiectului propus de primării, de la momentul depunerii până la semnarea contractului de finanţare, şi să ofere sprijin şi consiliere atunci când este necesar.
Pentru a coordona măsurile avute în vedere de autorităţile române privind absorbţia fondurilor prin POR cu procedurile europene, va fi organizată o nouă întâlnire în cursul acestei luni cu reprezentanţii Comisiei Europene responsabili pentru politica regională. Premierul Viorica Dăncilă a precizat că a solicitat sprijin Comisiei Europene în sensul desemnării unor experţi care să ofere sprijin şi consiliere pentru creşterea absorbţiei fondurilor structurale şi de investiţii europene.
Problemele semnalate de primari şi soluţiile propuse vor fi analizate de ministerele de resort, precum şi în grupurile de lucru, urmând să primească răspunsuri concrete într-o perioadă cât mai scurtă de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

În opinia liberalului Marius Caraveţeanu se urmăreşte înlăturarea forţată a şefei DNA

In opinia preşedintelui PNL Dâmboviţa, Marius Caraveţeanu, raportul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe care acesta şi-a întemeiat solicitarea de revocare din funcţie a şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a fost neconcludent şi neargumentat. Fără să fie fan Kovesi sau DNA, cum singur a subliniat, Caraveţeanu nu este de […]