Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc a fost publicat pe site-ul ANAF

0 0

Ministerul Finanţelor şi ANAF vin în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc atât din România, cât şi din străinătate, şi care au obligaţia să declare veniturile şi să plătească impozite la bugetul general consolidat prin publicarea Ghidului fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc.

Veniturile din premii reprezintă veniturile obţinute din concursuri şi din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.
În această categorie intră veniturile în bani şi/sau în natură, cum ar fi:
a) premii de orice fel acordate oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii;
b) premii în bani şi/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti prevăzuţi în legislaţia în materie, pentru rezultatele obţinute la competiţii sportive interne şi internaţionale.
Premiile de tipul unor bonusuri care sunt acordate salariaţilor nu se încadrează la venituri din premii din punctul de vedere al impozitării, fiind asimilate veniturilor de natură salarială.
Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile şiserviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot.
Obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii impozitului le revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final pentru care nu se depune declaraţia unică. Pentru veniturile din premii şi jocuri de noroc nu se datorează contribuţii sociale.
Persoanele fizice cu domiciliul în România sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale în România şi care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc din străinătate au obligaţia să le declare în România şi să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile.
Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelaşi venit şi în decursul aceleiaşi perioade impozabile, sunt supuşi impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate, în condiţiile legislaţiei.
Materialul poate fi consultat pe site-ul anaf.ro, în secţiunea Asistenţă Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente şi alte materiale informative.
Ministerul Finanţelor va continua să extindă numărul materialelor informative dedicate persoanelor fizice şi juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Liberalii târgovişteni cer ministrului Economiei să nu mai tergiverseze preluarea COST

După senatorul Virgil Guran, şeful PNL Dâmboviţa, care şi-a declarat recent nemulţumirea vizavi de tergiversarea preluării COST de către Ministerul Economiei şi chiar a făcut aluzie la o doză de rea voinţă, tema a fost abordată şi de preşedintele PNL Târgovişte, Aurelian Cotinescu. Prin intermediul unei scrisori deschise, Cotinescu atrage […]