Published On: mie, ian. 10th, 2018

Gazele se scumpesc cu peste 8% pentru consumatorii casnici

nichiduta.ro

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat creşterea cu peste 8% a preţurilor finale la gaze pentru consumatorii casnici. Decizia intră în vigoare începând de astăzi, 10 ianuarie 2018, scumpirea fiind operată ca urmare a solicitarilor furnizorilor. ANRE recunoaşte implicit costuri de achizitie a gazelor naturale pentru furnizori de 88,28 lei/MWh, fată de 81,48 lei/MWh cât erau până acum deşi această din urmă valoare a costurilor de achizitie fusese stabilită pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 20l8, insa autoritatea a majorat preturile inainte sa expire aceasta perioada.
Mai trebuie adăugat că , la acest moment, pretul gazelor din productia internă este liberalizat, insă ANRE stabileste tarifele din factura finală la consumatorul casnic. Odată cu intrarea in vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, pretul gazelor naturale din productia interna se stabileste in mod liber pe piaţă, pe baza cererii si ofertei si constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale (CUG) si, implicit, a preturilor finale la consumatorii casnici.
Explicaţiile de ordin tehnic nu sunt însă suficient de convingătoare şi nu „încălzesc” cu nimic marea masă de consumatori casnici. Scumpirea a picat cum se poate mai rău, în mijlocul iernii, într-o perioadă cu inflaţie în creştere şi depreciere accentuată a monedei naţionale.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro