Published On: lun, feb. 25th, 2013

Furturile din locuinţe revin în atenţia poliţiştilor

nichiduta.ro

politiaLa nivel naţional, în 2012, infracţiunile de furt au avut un trend ascendent, această grupă de infracţiuni deţinând, totodată, ponderea în totalul infracţiunilor contra patrimoniului.
Analizele şi studiile realizate la nivel central reliefează că una din cauzele criminalităţii în acest domeniu o constituie situaţia economico-socială, adăugându-se atitudinea favorizatoare a potenţialelor victime: neglijenţa unor proprietari care ignoră cele mai elementare măsuri de protecţie a bunurilor, lipsă de reacţie a populaţiei etc.
„In acest context, prevenirea infracţiunii de furt a fost identificată ca una dintre priorităţile Poliţiei Române în anul 2013”, ne-a declarat comisar şef Nina Tatiana Neacşu, Centrul de Prevenire a Criminalităţii Târgovişte.
„La nivelul judeţului, infracţiunile de furt reprezintă una dintre cele mai importante grupe de infracţiuni, deţinând ponderea din totalul infracţiunilor contra patrimoniului sesizate anul trecut (8.651 infracţiuni contra patrimoniului, din care 5.868 furturi). Comparativ cu acum doi ani în urmă, se constată o creştere cu 122 a numărului infracţiunilor de furt, de la 5.746 în 2011, Ja 5.868 în 2012.
În ceea ce priveşte modul de comitere în anul trecut, pentru mediul urban s-au înregistrat 2.128 infracţiuni de furt, iar în mediul rural – 3.740, observându-se că zona cu risc mai ridicat din punct de vedere al furturilor este cea rurală (+1.612).
Situaţia în ceea ce priveşte numărul infracţiunilor de furt sesizate în mediul urban reliefează că în municipiul Târgovişte au fost sesizate 1.132 de infracţiuni de furt, Găeşti – 236, Moreni – 211, Pucioasa – 176, Răcari – 162, Titu – 91, Fieni – 65.
Cu privire la categoriile de furt, ponderea o deţin furturile din locuinţă – 557 în mediul urban şi 419 în mediul rural, urmate de cele din societăţi comerciale – 365 în mediul urban şi 130 în mediul rural, furturi din auto – 233, furturi de animale – 148, furturile de componente din auto – 129, furturile personale – 55.
Pentru diminuare acestui fenomen, poliţiştii de proximitate şi cei de la prevenire au organizat acţiuni de informare cu preşedinţii Asociaţiilor de locatari din Târgovişte, cărora le-au fost distribuiţi fluturaşi cu recomandări privind prevenirea furturilor din locuinţe. La rândul lor, preşedinţii au obligaţia să distribuie aceşti fluturaşi locatarilor pentru a-i înştiinţa despre riscurile la care se supun în cazul în care nu le respectă”, a mai precizat Nina Tatiana Neacşu.

eJobs

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro