Published On: vin, feb. 1st, 2013

FMI este favorabil taxelor ce nu afectează Investiţiile şl apariţia de noi locuri de muncă CAS-ul, redus din 2014

nichiduta.ro

fmiActualul sistem de asigurări sociale permite migrarea dintr-o zonă de taxare în alta
O veste bună pentru toţi cei care dezvoltă o afacere ce implică angajarea de personal: contribuţiile de asigurări sociale (CAS) vor fi reduse începând cu anul 2014. Declaraţia, publică, a fost făcută săptămâna aceasta de către ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, în perioada dezbaterilor generale pe marginea bugetului aferent anului 2013: „Nu toate măsurile din programul de guvernare au putut fi trecute în bugetul pe 2013. Programul de guvernare prevede măsuri pentru orizontul 2013-2016. Măsurile care nu au fost trecute acum vor fi trecute în bugetele anilor următori şi vor constitui o prioritate începând cu reducerea CAS pentru bugetul pe 2014. Lucrurile trebuie făcute gradual”. Practic, Liviu Voinea a pregătit terenul pentru ceea ce a urmat la câteva ore, când secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Manolescu, a declarat că instituţia va începe, în perioada următoare, o analiză pentru reducerea cotelor de contribuţii de asigurări sociale (CAS), precizând, la rândul său, că: „Lucrurile pentru 2013 sunt aşezate, avem un buget construit pe cotele actuale. Nu cred că este bine să schimbăm CAS în timpul anului, ci începând cu un an fiscal nou”.
De asemenea, Dan Manolescu a spus că este necesară efectuarea unei ordini în actualul haos fiscal pentru a determina zonele în care CAS-urile trebuie redimensionate: „(…) în acest moment, sistemul de asigurări sociale lasă posibilităţi de migrare dintr-o zonă de taxare în alta. Activităţile independente, drepturile de autor, microîntre-prinderile sunt vehicule prin care se migrează din zona de taxare a unui venit ca salariu. CAS-urile trebuie reaşezate pe baze care să descurajeze aceste migrări”.
în schimb, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer, a spus că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) este un subiect complicat, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) are nevoie de timp pentru a analiza efectele unei astfel de măsuri. în plus, Erik de Vrijer este de părere că o astfel de măsură ar trebui să aştepte reluarea creşterii economice şi rezolvarea unor probleme existente pe piaţa muncii din România, cum ar fi rata de ocupare foarte scăzută a populaţiei: „Sunt probleme pe piaţa muncii care au nevoie de mai multă intervenţie şi care trebuie să aştepte creşterea economiei pentru a fi abordate. Ma gândesc, în particular, la rata scăzută de ocupare a populaţiei. În acest context, Guvernul a actualizat planul naţional de ocupare, cu accent pe facilităţile de formare profesională, pe ucenicie, credem că este un pas bun pentru a ajuta tinerii să găsească un job pe piaţa muncii. Am căzut de acord că vom analiza reducerea CAS şi ceea ce trebuie făcut pentru a ajuta la crearea de noi locuri de muncă în anii următori. Avem nevoie de timp pentru a analiza acest lucru. Este un subiect complicat pentru că, dacă reduci CAS-urile la angajator, care sunt relativ ridicate, cum găseşti resurse să finanţezi sistemul de pensii sau de sănătate, să plăteşti indemnizaţiile de şomaj?”. De asemenea, Erik de Vrijer a atras atenţia c-ar fi bine să nu apară, prin reducerea CAS-ului, disfuncţio-nalităţi în sistemul de protecţie socială şi în finanţarea sistemului de sănătate. în final, Erik de Vrijer a spus că vor fi analizate toate posibilităţile, sub aspect economic, dacă pot fi eliminate anumite exceptări de la plata CAS, dacă se poate largi baza de taxare, dacă va fi nevoie de compensare prin alte venituri bugetare, neuitând să menţioneze că FMI este „în favoarea unor taxe care nu au efecte negative pentru muncă sau investiţii (…)”.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro