Firmele de asigurări nu sunt de acord cu decontarea directă

masina busitaAsiguratorii nu sunt de acord cu sistemul de decontare directă, susţinând că adresează daunele materiale şi permite păgubiţilor să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu (al păgubitului).
Aceştia au estimat că o asemenea abordare crea antiselecţie şi va pune presiune pe asigurătorii care plătesc riguros despăgubirile. Totodată asigurători care plătesc riguros vor avea o presiune imensă asupra fluxului de numerar, pentru că vor plăti despăgubiri şi în contul unor terţi, ca mandatari, pentru daune la care nu au poliţe şi nici prime. Ţinând cont de durata mare de timp în care se recuperează regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate.
În concluzie, sistemul compensării sau decontării directe nu reprezintă o opţiune fezabilă care să îmbunătăţească sustenabil funcţionarea RCA pe termen mediu şi lung şi în avantajul tuturor părţilor implicate.
În plus, propunerea ASF de modificare a legii contravine principiilor fundamentale ale răspunderii civile delictuale şi, în consecinţă, ale asigurării de răspundere civilă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Schimbări importante ale metodologiei de acordare a concediilor medicale şi a indemnizaţiei

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a iniţiat un proiect de Ordin în ceea ce priveşte modificarea metodologiei acordării concediilor medicale şi a indemnizaţiilor. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a iniţiat un proiect de Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a […]