Fenomenul de skimming îi loveşte pe dâmboviţeni

I.B.

 skimmingPoliţiştii dâmboviţeni sunt în alertă maximă după ce au primit mai multe plângeri de la câţiva târgovişteni pentru fraudă bancară prin metoda „skimming”. Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, sunt folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit. În municipiul Târgovişte, la unul dintre bancomatele din zona Caraiman, Piaţa „1Mai” cu câteva zile în urmă nişte indivizi, care cel mai probabil fac parte dintr-o reţea care acţionează şi peste hotare, au montat dispozitive pentru copierea datelor inscripţionate pe banda magnetică a cardurilor bancare, astfel încât să poată fura bani din conturi. Prejudiciul creat este destul de mare. Iată cum a ieşit la iveală activitatea infracţională. Zilele trecute un cetăţean a mers la cumpărături, în drum spre casă s-a oprit la bancomatul din zona Caraiman, Piaţa „1Mai” unde domnul a scos nişte bani de pe card. La scurt timp după ce a făcut retragerea de numerar după card a primit înştiinţare pe telefonul mobil de la unitatea bancară că în acea zi s-a făcut retragere de numerar maximă, adică suma de 40 de milioane lei vechi. Norocul omului a fost că în baza unui contract încheiat cu banca, este înştiinţat în momentul în care s-a retras de pe card suma maximă stabilită pentru o zi. Târgovişteanul imediat după ce a primit înştiinţarea de la bancă şi-a dat seama că s-a întâmplat ceva necurat şi a mers la unitatea bancară unde s-au făcut verificări şi s-a constatat că retragerea de numerar s-a făcut din Cipru. Imediat domnul păgubit şi-a dat seama că i-au fost furate datele şi a mers la poliţie unde a depus plângere. Din informaţiile pe care le deţinem se pare că ar mai fi alte şapte persoane care au depus plângeri. Cel mai probabil activitatea infracţională a acestei grupări se desfăşoară astfel: datele obţinute prin această metodă skimming ce constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit au fost predate ulterior altor indivizi pentru clonarea cardurilor, care au fost folosite la ATM-uri din Cipru. Un alt târgoviştean s-a trezit zilele trecute că a rămas fără bani pe card. I-au fost furate datele după ce a folosit un alt bancomat din municipiul târ-govişte. În acest caz retragerea de numerar s-a făcut din America. Tot din informaţiile pe care le deţinem se pare că o parte dintre păgubiţi deja au primit banii înapoi de la unitatea bancară. Pentru a nu fi victima unor astfel de operaţiuni vă recomandă ca la utilizarea cărţilor de credit să se aibă în vedere verificarea atentă a bancomatului înainte de utilizare, mai exact, verificarea tastaturii, locului în care se introduce cardul pentru a depista dacă sunt dispozitive ataşate, orice suspiciune asupra bancomatului trebuie sesizată băncii şi poliţiei imediat.
Hoţii montează skimmere şi tastatură falsă

Skimmerul nu reprezintă altceva decât o gură falsă prin care se introduce cardul în ban-comat. Peste gura normală a ATM-ului se ataşează cea falsă, iar în momentul în care un utilizator introduce cardul, toate datele inscripţionate pe banda magnetică sunt copiate de aparatul denumit pisică. Nu este însă suficientă stocarea respectivelor date, deoarece cardul nu are nicăieri specificat codul PIN, iar fără el indivizii nu au nici o şansă de a scoate bani. Aşa că au găsit repede o soluţie: în timp ce skimmerul preia datele, o microcameră-spion filmează tastele folosite la introducerea codului PIN. Toate datele sunt mai apoi transmise către un telefon mobil prin bluetooth, descărcate în calculator, copiate pe CD şi trimise către laborator, locul unde se imprimează car-durile clonate. Alţii, mai ingenioşi şi care nu au apelat la montarea unor camere video minuscule care să poată filma codul PIN tastat, au găsit o altă soluţie: peste tastatura bancomatului sau a ATM-ului au montat o tastatură falsă, care înregistrează codul tastat şi îl transmite mai apoi prin diferite căi celui care a montat-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cetăţenii în dialog cu prefectul loan Marinescu

34 de persoane s-au prezentat marţi la audienţa organizată de Prefectul judeţului Dâmboviţa, loan Marinescu, în sala mare Prefecturii. Oamenii au venit nu doar din municipiu, ci şi din localităţi învecinate şi alte oraşe, cum ar fi Moreni, Găeşti, I.L. Caragiale, Tătărani. Audienţele au început la ora 10.00 şi au […]