Published On: mar, iul. 2nd, 2013

Febra probelor scrise la BACALAUREAT 2013

nichiduta.ro

bac-2013Peste 162.000 de elevi au participat ieri, 1 iulie, la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013. Astfel, absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea, la examenul de BAC 2013, subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică. La proba scrisă de limba română la BAC 2013, elevii au primit trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare.
Subiectele la ROMÂNĂ BACALAUREAT 2013 au fost diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi. Măsura diferenţierii a fost luată pentru că elevii de la uman/pedagogic fac mai multe ore de limba şi literarura română decât colegii lor de la profilul real sau tehnologic sau vocaţional, altceva decât pedagogic. Înainte de proba scrisă la română, elevii au susţinut proba orală de competenţe lingvistice în limba română. Rezultatele finale înregistrate la nivel naţional la această probă orală arată că 94.106 dintre candidaţii de la BAC 2013, adică 62,86%, sunt utilizatori experimentaţi ai limbii române.
Subiectele la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013
Elevii au primit la subiectul I un text din George Călinescu „Scrinul negru”. Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la „mormane” şi „uzate”. De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul „umăr”. La subiectul II, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”. La subiectul III, elevii de la profilul real au primit la română o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu, şi realizarea unui eseu până la 3.000 de cuvinte.
La profilul UMAN. Subiectul 1 -„Accidentul””, de Mihail Sebastian – pe baza acestui text, printre alte cerinţe, elevii au avut de găsit sinonime şi de identificat două cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparţine textul.
Subiectul 2 – un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent.
Subiectul 3 – elevii au avut de argumentat simbolismul.
CALENDAR PROBE SCRISE LA BACALAUREAT 2013
1 iulie 2013 – Limba şi literatura română – proba scrisă
2 iulie 2013 – Limba şi literatura maternă – proba scrisă
3 iulie 2013 – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializări – proba scrisă 8 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor 12 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor finale
POLIŢIA ŞI JANDARMERIA, ALĂTURI DE ELEVI ÎN PRIMA ZI A BACALAUREATULUI!
Poliţiştii dâmboviţeni vor acţiona pentru menţinerea şi asigurarea ordinii publice pe perioada desfăşurării examenului de Bacalaureat. Pentru desfăşurarea în condiţii de ordine şi siguranţă publică, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa şi Inspectoratul de Jandarmi Dâmboviţa vor desfăşura pe durata susţinerii probelor examenului de Bacalaureat, o serie de activităţi. Poliţiştii vor patrula în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, în special pe timpul afluirii/defluirii persoanelor către unităţile de învăţământ în care se susţin examene. Totodată, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, poliţiştii vor desfăşura acţiuni specifice preventive pentru combaterea cerşetoriei, vagabondajului sau comerţului ambulant neautorizat, luându-se măsurile legale faţă de persoanele care prin comportamentul sau acţiunile lor afectează climatul de siguranţă publică. Poliţiştii vor acţiona şi pentru fluidizarea traficului rutier în zona unităţilor de învăţământ, în scopul prevenirii accidentelor rutiere şi creării ambuteiajelor. Pentru prevenirea oricăror evenimente neplăcute în această perioadă, Poliţia Dâmboviţeană recomandă candidaţilor la examen şi însoţitorilor acestora: nu lăsaţi nesupravegheate bunuri sau alte valori pe bănci sau pe spaţiul verde, nu consumaţi băuturi alcoolice în spaţiul public, păstraţi liniştea pe durata derulării examenelor, respectaţi normele rutiere în ceea ce priveşte oprirea şi staţionarea în zona unităţilor de învăţământ, nu încercaţi să corupeţi membrii comisiilor de examinare sau de supraveghere, întrucât fapta constituie infracţiune. Orice neregulă constatată poate fi sesizată Poliţiei prin apel unic de urgenţă 112 sau direct lucrătorilor de poliţie angrenaţi în asigurarea ordinii şi liniştii publice, dar şi a siguranţei rutiere.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro