Expoziţie unică la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din Târgovişte

Ş.E.

muzeul evolutieiDescoperirile paleolitice din regiunea extracarpatică a României, realizate de tinerii cercetători de la Târgovişte fac obiectul unei expoziţii temporare, găzduite de Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic (Galeriile Stelea, lângă Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădules-cu” Dâmboviţa din Târgovişte).
„Materialul pe care îl vedeţi este o mică parte din ceea ce am descoperit anul acesta. Este greu să găseşti în arheologie oameni cu pasiune, cu dedicaţie şi cu inteligenţa pe care o au studenţii care au participat la acest proiect”, a spus profesorul Marian Cârciumaru. Vizitatorii pot admira pandantive, mărgele, unelte, ace de găurit pielea şi multe fragmente de os, datând de acum 20.000 de ani. Printre acestea, la loc de cinste se află şi două două fragmente de fildeş de mamaut, unul măsurând peste 3 metri şi având o vechime de 1,8 milioane de ani.
Toate exponatele au fost descoperite de cercetătorii şi studenţii dâmboviţeni, în decursul acestui an, în mai multe situri arheologice, cel mai important fiind cel de la Poiana Cireşului din Piatra Neamţ.
„S-a urmărit, pe de o parte, reliefarea modului în care au fost descoperite obiectele arheologice, pentru ca vizitatorul să intre în contact cu sensul şi semnificaţia arheologiei în general şi a săpăturilor arheologice într-un sit paleolitic în particular. Al doilea aspect cuprinde reconstituiri specifice paleoliticului superior, în concordanţă directă cu situaţiile întâlnite pe parcursul săpăturilor arheologice. Expoziţia va rămâne la Târgovişte minim 6 luni, după care avem intenţia să itinerăm în muzeele din ţară această expoziţie”, a spus directorul CNM Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina.
Arheologii dâmboviţeni au cercetat, metru cu metru, locuinţele vânătorilor de reni care au trăit în regiunea extracarpatica în urmă cu 20.000 de ani.
„Am avut satisfacţia să văd oameni din Bucureşti, din alte oraşe ale ţării, să văd străini care vin la acest muzeu unic şi sunt convins că exponatele care se adaugă astăzi la zestrea muzeului vor contribui la creşterea numărului de vizitatori şi, în acelaşi timp, la o mai bună vizibilitate a Târgoviştei ca oraş unde turismul cultural se află la loc de cinste”, a declarat preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu.
Muzeul Evouluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic este unic în ţara şi la doar un an de la deschidere a înregistrat mii de vizitatori, unii veniţi special din străinătate pentru a vedea exponatele de la Târgovişte.
Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 8.00 – 16.00, preţul unui bilet fiind de 7 lei pentru adulţi şi 3,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Omule! Fii sincer cu tine!

Preot loan ŞTEFĂNESCU Cea mai înaltă virtute, înaintea lui Dumnezeu este smerenia. De ce? Pentru că ea vindecă, curăţă, apără şi pe toate le întoarce spre pace. Ea ne determină să fim sinceri cu noi înşine şi să ne recunoaştem starea păcătoasă în care trăim, precum şi patimile ce ne […]