EXERCIŢIU PRIVIND MODUL DE INTERVENŢIE ÎN CAZUL UNUI ATAC INFORMATIC

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice au derulat un exerciţiu de testare a capacităţii de reacţie în cazul unui atac informatic asupra unei entităţi publice implicate în gestionarea situaţiilor impuse de pandemia de Coronavirus.
La data de 19 mai 2020, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi al Ministerului Justiţiei, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au desfăşurat un exerciţiu privind testarea capacitaţii de reacţie a specialiştilor din domeniul criminalităţii informatice ai Poliţiei Române.
Exerciţiul a constat în simularea unui atac informatic asupra unei entităţi publice implicate în gestionarea situaţiilor impuse de pandemia de Coronavirus, fiind compromisă o parte din reţeaua informatică, fapt ce a dus la afectarea gravă a capacităţii de reacţie şi a activităţii desfăşurate de respectiva instituţie.
Pe timpul exerciţiului, specialiştii Poliţiei Române au urmărit identificarea modurilor de operare folosite de atacatori, au utilizat diverse metode de investigare a incidentului şi metode tehnice de colectare a datele informatice, necesare deschiderii unei investigaţii penale. De asemenea, au identificat responsabili care pot sprijini desfăşurarea investigaţiilor şi au utilizat metodele şi canalele de cooperare internaţională între structurile de aplicare a legii, în vederea obţinerii de date şi informaţii relevante anchetei.
Exerciţiul se înscrie în cadrul programului ICHIP (International Computer Hacking and Intellectual Property), iniţiat de autorităţile din SUA, prin Departamentul de Justiţie, în contextul bunei cooperări dintre structurile de aplicare a legii din România şi SUA, având ca scop îmbunătăţirea capabilităţilor Poliţiei Române de a gestiona astfel de incidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Beat la volan

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte au identificat un bărbat de 32 de ani, din localitate, care ar fi condus un autoturism în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. În urma testării acestuia cu aparatul etilotest, […]