Exerciţii lunare pentru testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va desfăşura lunar, la nivel naţional, exerciţii pentru testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.
Începând cu luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10:00-1 1:00, vor fi acţionate sirenele de alarmare publică existente la nivel naţional.
Aceste exerciţii se vor desfăşura lunar şi la nivelul judeţului Dâmboviţa. Simulările au început miercuri, 2 august şi vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acţionate în mod centralizat (simultan), dar şi a celor cu acţionare locală. Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel judeţean şi vor face obiectul unor analize în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă.
Scopul acestor antrenamente/exerciţii este de obţinere a unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică, precum şi pentru antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregatirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.
Prin modul de acţionare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spaţiul public, motiv pentru care asigurăm cetăţenii că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice.
Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa. În perioada 18-21 aprilie a.c., IGSU a desfăşurat, la nivel naţional, cel mai amplu exerciţiu de testare a sirenelor care anunţă situaţiile de protecţie civilă.
Timp de patru zile au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713 de mijloace tehnice de alarmare existente la nivel naţional.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Proiect de modificare a atestatelor de producător

Guvernul vrea să modifice atestatele de producători pentru fermierii-persoane fizice care îşi comercializează produsele, potrivit unui proiect de ordin comun al miniştrilor Agriculturii şi Dezvoltării Regionale. Proiectul este conceput pentru a aduce unele simplificări pentru fermieri, de vreme ce atestatul nu va mai fi valabil doar un singur an cu […]