Published On: mar, mart. 14th, 2017

Evoluţia gripei aviare este monitorizată permanent

nichiduta.ro

Insituţiile din domeniul sănătăţii animalelor s-au concentrat, în ultima perioada, pe situaţia gripei aviare. Astfel, se realizează monitorizarea severă a comerţului intracomunitar, precum şi verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de influenţă aviară. S-a dispus respectarea cu stricteţe a condiţiilor de biosecuritate în fermele comerciale de păsări şi în gospodăriile populaţiei, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă migraţia păsărilor sălbatice ce se află în plină desfăşurare şi rolul păsărilor sălbatice în difuzarea virusului gripal aviar.
Autorităţile veterinare competente de la nivel teritorial colaborează cu inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, cu asociaţiile vânătorilor şi pescarilor sportivi din România şi cu Asociaţia Ornitologică Română, în scopul culegerii de date referitoare la speciile de păsări salbatice existente pe teritoriul României şi la starea de sănătate a acestora.
S-a realizat informarea primăriilor, fermierilor şi a instituţiilor ce deţin responsabilităţi în supravegherea păsărilor sălbatice asupra evoluţiei focarelor de gripă aviară şi a măsurilor care trebuie respectate pentru a evita apariţia bolii. Sau dispus intensificarea măsurilor specifice privind gripa aviară în exploataţiile comerciale şi revizuirea programelor de biosecuritate. Au fost notificate primăriile să dispună interzicerea accesului palmi-pedelor (raţe, gâşte) la luciul de apă şi să informeze cetăţenii asupra obligativităţii menţinerii păsărilor în gospodărie.
Instruirea medicilor veterinari pentru asigurarea unei supravegheri sanitare veterinare continue privind influenţa aviară şi a respectării legislaţiei specifice, controlul implementării planurilor de biosecuritate la nivelul exploataţiilor comerciale avicole, precum şi corectitudinea desfăşurării activităţilor de comercializare a păsărilor vii şi impunerea de restricţii şi măsuri corespunzatoare în cazul în care sunt depistate neconformităţi, dar şi verificarea şi asigurarea permanentă a stocurilor de materii prime necesare laboratoarelor pentru executarea la timp a tuturor examenelor cerute din teritoriu şi a stocurilor de materiale necesare pentru intervenţie în caz de necesitate, a echipamentelor de protecţie şi a stării utilajelor de dezinfecţie la nivelul DSVSA-lor judeţene, reprezintă alte măsuri luate în acest sens.
Autorităţile veterinare competente de la nivel teritorial colaborează cu inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, cu asociaţiile vânătorilor şi pescarilor sportivi din România şi cu Asociaţia Ornitologică Română, în scopul culegerii de date referitoare la speciile de păsări salbatice existente pe teritoriul României şi la starea de sănătate a acestora.
De la ultima raportare, din data de 2 martie, au mai fost confirmate încă 2 focare de influenţă aviară la păsări domestice, în judeţele Mehedinţi 1 şi Teleorman 1, numărul lor ajungând la 18: Tulcea – 1 focare activ Sulina în 10.02.2017, 3 focare stinse în data de 28.02.2017 (Crişan, Periprava şi C.A. Rosetti) şi 1 focar stins în data de 31.01.2017 (Pardina); Prahova – 1 focar stins în data de 01.03.2017 (Balta Doamnei) şi 1 focar stins în data de 13.02.2017 (Loloiasca); Bacău – 1 focar activ (Municipiul Bacău în 29.01.2017); Braşov – 1 focar stins Ucea de Jos în 22.02.2017;
Mureş – 1 focar activ (Sâncraiul de Mureş în 22.01.2017);
Constanţa – 3 focare active (Almălau în 11.02.2017);
Giurgiu – 1 focar activ (Remus în 15.02.2017);
Argeş – 2 focare active (Mihăeşti în 23.02.2017)
Mehedinţi – 1 focar activ (Husniciora în 23.02.2017);
Teleorman – 1 focar activ (Dracea în 08.03.2017).
Trebuie menţionat că, de la data confirmării primului focar (30 decembrie 2016), 7 au fost stinse.
Numărul păsărilor domestice afectate de boală se ridică la 1.494.
De asemenea, cazurile de influenţă aviară, depistate la păsări sălbatice, au înregistrat o creştere, de la 115 la 149.
Cazurile au fost înregistrate în: Constanţa – 50 de cazuri, Ialomiţa – 2 cazuri, Galaţi – 17 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamţ – 47 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iaşi -1 caz, Bacău – 13 cazuri, Teleorman – 2 cazuri, municipiul Bucureşti – 11 cazuri, Ilfov-1, Arad – 1.
De asemenea, au mai fost notificate un număr de 13 suspiciuni de influenţă aviară la păsări sălbatice şi domestice pentru care se aşteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară -Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune.
Până la acestă dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii comerciale de păsări.
Carnea de păsăre şi ouăle, achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.
Facem precizarea că, proprietarii de păsări afectaţi primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare.
Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri:
-toate păsările din gospodărie se vor ţine închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi;
-păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin, sub şoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; de asemenea hrănirea şi adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.
-separarea raţelor şi gâştelor domestice de alte păsări de curte;
-limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană;
-se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafaţă, provenită din lacuri, iazuri, sau bălţi;
-toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunţate, fără întarziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;
-toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA judeţeană; -se interzice organizarea pe teritoriul localităţilor aflate în zona de supraveghere sau în zona de protecţie, de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice pentru suspiciuniile de boală identificate;
-să nu pună mâna neprotejată cu mănuşă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave;
-să nu lase copii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice.
-să respecte indicaţiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit.
Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii şi eradicarea bolii.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro