Eşalonări pe 12 luni la plata taxelor, fără garanţii, pentru firmele afectate de criza COVID

Firmele care au obligaţii fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgenţă (COVID-19) vor putea solicita eşalonarea plăţii acestor sume pe o perioadă de până 12 luni, fără garanţii şi cu un calendar de rambursare propriu. Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează eşalonarea la plată, în forma simplificată, a obligaţiilor bugetare neachitate în urma crizei COVID-19. Facilitatea se acordă pe o perioadă de 12 luni, pentru obligaţiile bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgenţă (16 martie), cu condiţia ca debitorii să nu fi înregistrat obligaţii fiscale restante dinainte de starea de urgenţă. Eşalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanţii.
„Principala preocupare a Guvernului, după sănătatea populaţiei, o reprezintă repornirea economiei şi evitarea unei recesiuni prelungite, aşa cum s-a întâmplat în 2008. De aceea, preferăm să ne împrumutăm temporar mai mult la bugetul de stat şi să sprijinim mediul de afaceri prin menţinerea lichidităţilor financiare şi susţinerea activităţii. Toate statele lumii îşi susţin, astăzi, economiile naţionale, conştientizând că urmează o perioadă de redefinire a business-ului şi repoziţionare a multinaţionalelor la nivel mondial”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. Cererile de eşalonare vor putea fi depuse până la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligaţiile bugetare acumulate începând cu 16 martie până la data depunerii cererii.
În cazul companiilor care fac sau vor face obiectul unui control fiscal, eventuale sume suplimentare de plată vor intra, de asemenea, în calendarul de eşalonare. Firmele care beneficiază de eşalonarea la plată a debitelor bugetare restante vor avea obligaţia să achite la zi toate taxele şi impozitele care se vor naşte şi datora după primirea eşalonării.
Procedura simplificată va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de eşalonare anexat, cu rate egale sau inegale, în funcţie de cum apreciază fiecare contribuabil în parte.
O cerinţă pentru firmele care vor primi eşalonarea pentru 12 luni este să nu se regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvenţă.
Această formă de facilitate este una simplificată, venită în sprijinul mediului de afaceri pentru menţinerea lichidităţilor în diverse pieţe afectate de criza COVID-19, precum şi pentru conformarea la plată a obligaţiilor pe care le datorează.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Parcul Mitropoliei capătă cu totul altă înfăţişare

Constructorii profită de vremea încă bună şi lucrează susţinut la reame-najarea şi modernizarea Parcului Mitropoliei. Au fost trasate aleile, s-a lucrat pe zona de ruine şi au fost realizate instalaţiile subterane. Prind contur fântânile arteziene şi sunt toate şansele ca proiectul să fie finalizat în primăvara viitoare, la termenul asumat, […]