Elevii și preșcolarii încep un nou an școlar în condiții de pandemie

Astăzi, luni, 13 septembrie, elevii și preșcolarii încep un nou an școlar în condiții de pandemie. Potrivit deciziei guvernului, aceștia vor merge fizic la școală, până când rata de infectare va ajunge la 6 la mie.
Prima vacanță va fi în perioada 25-31 octombrie, însă numai pentru grădinițe și ciclul primar.
Acest an școlar va avea un prim semestru scurt, care se încheie odată cu vacanța de iarnă.
Scenariile de funcționare a școlilor și grădinițelor
Școlile funcționează în format fizic până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie în localitate, iar după acest prag se trece la cursuri online.
Scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de situația privind evoluția epidemiologică publicată pe site ul DSP.
Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localități

 • Scenariul 1 – participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori.
 • Scenariul 2 – a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor protecție; b) Participarea zilnică, în sistem on line a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special. Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
  Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/ conexe se dispune pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.
 • Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.
 • Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII – XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.
 • Cum se organizează festivitățile de deschidere
 • Potrivit ordinului comun care reglementează deschiderea și funcționarea școlilor, festivitățile pot avea loc doar dacă durează maxim o oră și jumătate și exclusiv afară, cu masca obligatorie.
 • Directorii unităților de învățământ au sarcina de a recomanda participarea în sistem hibrid și online tocmai pentru a diminua aceste aglomerări de persoane, a precizat luni ministrul Educației.
 • Structura anului școlar 2021-2022
 • Anul școlar 2021-2022: cursurile încep pe 13 septembrie 2021 – vacanța de vară: 11 iunie 2022.
 • Primul semestru are doar 14 săptămâni: 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021 -vacanța de iarnă este și vacanța intersemes-trială.
 • Vacanța de iarnă: 22 decembrie 2021-9 ianuarie 2022.
 • Semestrul al doilea – 20 de săptămâni: 10 ianuarie 2022-14 aprilie.
 • Vacanța de primăvară: 15 aprilie – 1 mai.
 • Cursurile de reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.
 • În plus, există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie.
 • „Școala altfel” se desfășoară în perioada 8-14 aprilie 2022.
 • „Intervalul aferent programului Școala altfel nu va coincide cu perioada în care se susțin lucrările scrise semestriale (tezele)” se precizează în ordinul de ministru.
 • Tezele se susțin cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.
 • Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
 • Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Școala începe cu prezența fizică la cursuri în toate instituțiile preuniversitare din Dâmbovița

Prof. Cătălina Homeghiu, inspector școlar general al ISJ Dâmbovița, a confirmat joi că școala începe cu prezență fizică la ore în toate instituțiile de învățământ preuniversitar din județ.Ca la fiecare început de an școlar nu lipsesc însă problemele, începând cu autorizarea.Din 504 școli, grădinițe și licee, la această dată au […]