Published On: mie, aug. 1st, 2018

Elevii dâmboviţeni se regăsec în primele clase de instalatori, în sistemul de învăţământ profesional dual

nichiduta.ro

Anul acesta a fost lansat primul program de învăţământ profesional dual cu specific energetic din municipiul Bucureşti, „ENERGIE PENTRU MESERIA
MEA”.
Grupul ENGIE Romania, prin companiile sale Distrigaz Sud Reţele S.R.L. şi ENGIE Servicii S.R.L., a luat iniţiativa înfiinţării a două clase 56 de locuri) cu calificarea „Instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze” în sistem de învaţământ profesional dual, începând cu anul şcolar 2018-2019. Programul a fost adus la cunos-tinţă copiilor şi familiilor acestora printr-o amplă campanie de informare constând în sesiuni şi materiale de informare dedicate, care s-a derulat în 73 de şcoli din municipiul Bucureşti şi 83 de şcoli din zonele rurale şi oraşe mici ale judeţelor Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa şi Giurgiu. În cadrul celor 230 de sesiuni de informare, avantajele învăţământului profesional dual au ajuns la peste 5.000 de copii şi 2500 părinţi. Dintre aceştia, 650 de elevi au fost interesaţi de program, completând un formular de preînscriere, 112 elevi depunând dosarul pentru înscrierea la colegiu.
Având în vedere că numărul elevilor înscrişi în perioada 15-19 iunie a depăşit cele 56 de locuri disponibile, s-a recurs la organizarea unui proces de selecţie la care s-au prezentat 110 elevi şi care a constat în:
– Interviu şi test scris la disciplina Educaţie Tehnologică;
– Media claselor V-VIII şi nota evaluare naţională, conform Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul dual.
Au fost admişi 52 de băieţi şi 4 fete, cu precizarea că toţi aceşti elevi au susţinut, în prealabil, şi examenul de evaluare naţională, deşi nu era obligatoriu, primul loc fiind ocupat de o elevă, cu nota 7,66.
În ceea ce priveşte provenienţa elevilor, 20 de elevi sunt din Bucureşti şi 36 din judeţele proxime ale Bucureştiu-lui (Dâmboviţa, Giurgiu şi Călăraşi).
Având în vedere mediile ridicate, obţinute la admitere de către tinerii candidaţi, compania a solicitat deja suplimentarea cu patru locuri.
„Ne bucură interesul manifestat faţă de oferta educaţionala a Grupului ENGIE Romania, precum şi înscrierea unui număr atât de mare de elevi. Suntem mândri că elevii admişi au un nivel bun de pregătire, fiind comparabili cu cei admişi în liceele tehnice (cu durata de 4 ani). Avem un start foarte bun pentru profesioniştii de mâine, iar din toamnă vom începe, împreună cu ei, o experienţă educaţională deosebită, care va îmbina aspectele teoretice cu cele practice, menită să contribuie la dezvoltarea învăţământului tehnic din România” afirmă Diana Ghiţă, Director Resurse Umane şi Relaţii Sociale al Grupului ENGIE Romania.
În baza parteneriatului existent între companiile Grupului ENGIE Romania şi instituţia de învăţământ parteneră, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din Bucureşti, elevul beneficiază de formare teoretică şi practică de la şcoală şi companie, timp de 3 ani, în baza unui contract de pregătire practică. Şcoala asigură resurse umane şi financiare pentru formarea teoretică, iar compania asigură resursele umane şi financiare pentru formarea practică a elevilor care se înscriu în această formă de învăţământ.
Avantajele înscrierii în această formă de învăţământ sunt multiple: elevii acumulează experienţă practică în companie, pot dobândi o calificare la absolvirea şcolii, iar în cazul în care decid să îşi continue studiile, pot obţine bacalaureatul. De asemenea, cei care se înscriu au posibilitatea de a obţine burse lunar (în valoare de 500 de lei, acordată de companie, suplimentar faţă de bursa lunară suportată de statul român, în valoare de 200 de lei), la care, în funcţie de rezultatele şcolare, se poate adăuga bursa de merit de 200 de lei/lună, acordată de companie. În plus, pot beneficia de acoperirea cheltuielilor de transport pre-urban, în limita a 140 lei/lună, precum şi de asigurarea mesei de prânz pe durata practicii.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro