EFORT COMUN PRNTRU PREVENIREA VIOLENŢEI DOMESTICE

Eforturile constante ale Poliţiei Române, în colaborare cu alte instituţii, a dus la progrese înregistrate în domeniul prevenirii violenţei domestice, de la încrederea victimelor de a sesiza abuzurile, la numărul ordinelor de protecţie provizorii emise, până la creşterea rolului comunităţii în combaterea acestui fenomen.
Ordinul de protecţie provizoriu a adus noi posibilităţi de acţiune, pentru o intervenţie promptă a poliţiştilor. Acesta poate fi emis direct de poliţist, având un caracter executoriu, fără termen, fără somaţie şi o valabilitate de cinci zile, perioadă în care victima poate solicita instanţei emiterea unui ordin de protecţie, cu o durată de până la şase luni.
Dincolo de măsura separării, acest procedeu poate fi însoţit şi de alte dispoziţii care vizează: reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Un studiu al Poliţiei Române, realizat anul trecut, prin Institutul de Cercetare şi Prevenirea Criminalităţii, arată ce impact a avut pentru societate acest nou instrument legislativ.
Ca parte a acestui demers, întrucât I.C.P.C. reprezintă România în cadrul Reţelei Europene de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.), a fost solicitat sprijinul partenerilor din reţea cu privire la abordarea problematicii violenţei domestice de către instituţiile abilitate ale acestora. În funcţie de modul de punere în aplicare a ordinului de protecţie provizoriu/de restricţie, la nivelul ţărilor din U.E. pot fi identificate trei situaţii:

 1. Evacuarea imediată a agresorului prin prisma unui act al poliţiştilor care constată fapta este specifică în Estonia, Slovenia, Finlanda, Germania, Letonia, Polonia şi Austria. Măsura instituită pe loc poate avea o durată de 14 zile în Austria şi Polonia, de 8 zile în Letonia, câteva zile în Germania, 3 zile în Finlanda, 48 de ore în Slovenia şi 12 ore în Estonia;
 2. Îndepărtarea persoanei violente printrun ordin al procurorului de caz se realizează în Belgia, Grecia, Luxemburg, Suedia şi Olanda;
 3. Separarea victimei de agresor ca urmare a unei decizii judecătoreşti, această abordare fiind cea mai amplă atât din punctul de vedere al perioadei de timp necesare finalizării, cât şi al eventualelor repercusiuni/repetări ale comportamentului violent faţă de victimă. Această metodă este aplicată în Bulgaria, Cipru, Irlanda, Malta şi Franţa.
  Studiul a reliefat o creştere a încrederii victimelor în sesizarea faptelor de violenţă domestică şi implicit a solicitărilor de emitere pentru ordinele de protecţie provizorii.
  Un beneficiu semnificativ al ordinului este prezent sub forma încurajării victimelor violenţei domestice de a sesiza abuzurile cu care se confruntă, mai ales în mediul urban.
  Principala dificultate constă în faptul că, de multe ori, victimele preferă ca poliţiştii să se rezume la a atrage atenţia agresorului cu privire la faptele sale. În alte situaţii, împăcarea părţilor menţine constant riscul repetării comportamentelor violente, transmiţând agresorului mesajul că faptele sale nu vor fi urmate de sancţiuni.
  În numeroase cazuri, poliţiştii au fost sesizaţi de rude, prieteni, vecini, acest fapt fiind o dovadă a implicării comunităţii. Extinderea cercului de persoane care iau atitudine faţă de comportamentele agresive evidenţiază preocuparea lor. În acelaşi timp, se remarcă şi o schimbare de atitudine şi din partea victimelor, acestea fiind cooperante, relatând corect situaţia de fapt şi având încredere în acţiunea poliţiştilor. Progresele înregistrate, de la numărul ordinelor emise, până la creşterea rolului comunităţii în combaterea acestui fenomen, sunt rezultatele unor eforturi constante de promovare întreprinse atât de poliţişti, de alte instituţii ale statului cu rol în domeniu, cât şi de ONG-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

S-a prelungit carantina, cu şapte zile pentru comuna Pucheni

Carantina a fost prelungită cu şapte zile pentru comuna Pucheni, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a emis ordinul de prelungire a carantinei cu şapte zile, începând de joi,4 martie 2021, ora 05:00, până la data de 11.03.2021,ora 05:00.Decizia a fost luată având în vedere că incidenţa cazurilor […]