DSP Dâmboviţa marchează în perioada 1 -16 octombrie 2018 ZIUA NAŢIONALĂ A ALIMENTAŢIEI ŞI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE

Direcţia de SănătatePublică Dâmboviţa, celebrează în data de 16 octombrie 2018 ” ZIUA NAŢIONALă A ALIMENTAŢIEI ŞI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE ” .
În perioada1 -16 octombrie 2018 DSP Dambovita derulează campania de celebrare a zile inaţionale a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare în cadrul subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos al Ministerului Sănătăţii.
Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi pros-perităţiifiinţei umane iar cu această ocazie atragem atenţia întregii societăţi asupra problemei siguranţei şi a risipei alimentare.
Risipa de alimente este o problemămondială care a căpătat o importanţădinceîn ce mai mare pe agenda publicăşipoliticădinultimiiani. Importanţaacestuisubiect va continua să crească, înspecial având înveder enevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere.
Asigurarea securităţii alimentare a populaţiei, este obligaţia fiecărui stat. Problema securităţii alimentare, a accesului populaţiei la produse agro-alimentare de bază şi de calitate corespunzătoare,constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Asigurarea securităţii alimentare pentru toţi indivizii, contribuie la liniştea socială, la stabilitate şi prosperitate
Scopul campaniei:este o iniţiativă de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranţei şi a risipei alimentare la noi în ţară.
Sloganul campaniei:
Alimente sigure
în cantităţile necesare. Stop risipei alimentare!
Obiectivele principale ale campaniei sunt:
-creşterea rolului şi a gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi a publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România şi asigurarea siguranţei alimentelor;
-promovarea pe agenda guvernamentală şi parlamentară a măsurilor privind reducerea risipei de alimente înRomânia; -conştientizarea decidenţilor politici asupra necesităţii aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şi a normelor de aplicare ale acesteia.
În România, statistica indică 5 mil. t de deşeuri alimentare anual, reprezentând între o treime şi jumătate din cantitatea totală de hrană destinată consumului uman produsă într-un an, adică cca 250 kg /locuitor, faţă de 179 kg /locuitor, media europeană, în timp ce aproximativ 25% din populaţia ţării (4,74 mil. de persoane) trăiesc la limita sărăciei şi întâmpină dificultăţi în procurarea hranei zilnice.Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban: în timp ce comunităţile rurale folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodărie, în mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi, făcând astfel imposibilă valorificarea deşeurilor de orice fel, atât alimentare, cât şi nealimentare.
MESAJE CHEIE ALE CAMPANIEI:
Lupta contra risipei alimentare este o urgenţă mondială.
Cumpărând alimente cu chibzuinţă, salvăm planeta. Donati alimentele pe care nu le consumaţi.
Recomandări pentru o mâncare mai sigură:
Păstraţi curăţenia.
Separaţi alimentele gătite de cele crude.
Gătiţi (preparaţi termic) cât mai bine alimentele.
Păstraţi alimentele la temperaturi sigure.
Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure la prepararea alimentelor!
Cu ocazia acestei zile,Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, va desfăşura urmatoarele activităţi:
– activităţi informare-educare-comunicare în unităţi de învăţământ
– distribuire de materiale informative în unităţi comerciale
– instruire asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, marcată la nivelul judeţului Dâmboviţa de către DGASPC Dâmboviţa

Ca în fiecare an, cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice- 1 octombrie, sunt sărbătoriţi şi cei 57 beneficiari vârstnici cu dizabilităţi din cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Pucioasa.Cu această ocazie, grupuri de copii de la iunităţile şcolare din zonă susţin în data de 1 octombrie 2018, un program […]