Drepturile consumatorilor pot fi apărate şi prin acţiuni colective în justiţie

Parlamentul European a aprobat, pe 24 noiembrie 2020, o nouă lege care va permite grupurilor de consumatori să lanseze împreună acţiuni în justiţie, în Uniunea Europeană, împotriva prejudiciilor colective şi care va introduce garanţii adecvate pentru a evita procesele abuzive.
În contextul noilor reglementări, este necesară constituirea unui mecanism procedural eficient care să permită doar entităţilor calificate din ţările membre, cum ar fi organismele publice sau organizaţiile consumatorilor, să reprezinte grupurile de consumatori afectaţi şi să intenteze acţiuni în justiţie, în locul caselor de avocatură, pentru a stopa sau interzice neregulile ori pentru a obţine compensaţii sau măsuri reparatorii.
Pentru a introduce acţiuni transfrontaliere în instanţă, entităţile calificate vor trebui să respecte aceleaşi criterii pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, să demonstreze că au activitate publică şi că sunt o organizaţie non-profit şi, bineînţeles, să îndeplinească criteriile prevăzute în legislaţia naţională.
Noua lege votată de Parlamentul European prevede, în egală măsură, garanţii importante pentru a evita abuzul de procedură. Astfel, se foloseşte principiul „partea care pierde plăteşte”, care garantează că partea care nu a obţinut câştig de cauză suportă cheltuielile de judecată ale părţii care are câştig de cauză. Pentru a preveni şi mai mult utilizarea abuzivă a acţiunilor de reprezentare, se recomandă evitarea daunelor-interese cu caracter punitiv.
Totodată, pentru a intenta astfel de acţiuni, entităţile calificate trebuie să stabilească proceduri pentru a evita conflictele de interese şi influenţa externă, mai exact dacă sunt finanţate de o terţă parte.
Conform noilor reglementări, pot fi introduse acţiuni colective împotriva unor comercianţi, dacă se presupune că aceştia au încălcat legislaţia UE, într-o gamă largă de domenii, cum ar fi protecţia datelor, călătoriile şi turismul, serviciile financiare, energia şi telecomunicaţiile.
De asemenea, noua drectivă se referă şi la neregulile care au încetat înainte de a se iniţia sau încheia o acţiune de reprezentare. Acest demers este necesar pentru a se interzice practica în sine sau pentru a se împiedica repetarea ei.
Aceste noi reglementări îşi propun să îmbunătăţească funcţionarea pieţei interne oprind practicile ilegale şi facilitând accesul consumatorilor la justiţie.
Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele membre vor dispune, apoi, de 24 de luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională şi de şase luni suplimentare pentru a o aplica. Noile norme se vor aplica acţiunilor de reprezentare introduse la data aplicării sau după această dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA VIOLENŢEI ÎN FAMILIE

În primele 10 luni ale acestui an, poliţiştii au emis peste 7.000 de ordine de protecţie provizorii, aproape jumătate dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. Faptele de violenţă în familie se menţin aproximativ la acelaşi nivel ca în anul 2019.Poliţiştii emit ordine de protecţie […]