Published On: lun, ian. 15th, 2018

DRAMA ÎN BASCHETUL ROMÂNESC Fostul director tehnic al echipei de baschet BC Târgovişte, reputatul Lonciu Davidescu, s-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani

nichiduta.ro

Federaţia Română de Baschet anunţă cu multă tristeţe şi profund regret trecerea în nefiinţă a celui care a fost profesor-antrenor Lonciu DAVIDESCU. Din nefericire, vineri, 12 ianuarie 2018, inima singurului antrenor român cu două trofee ale Cupei Campionilor Europeni în palmares a încetat să mai bată, astfel că sportul autohton a rămas din nou mai sărac şi a mai pierdut o stea din constelaţia performerilor, anunţă site-ul federaţiei de baschet.
Născut în 1931, în municipiul Bacău, Lonciu Davidescu s-a mutat la numai 14 ani în Bucureşti, împreună cu părinţii, imediat după încetarea celui de-al doilea Război Mondial. Atras de sportul cu mingea la coş a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică din Bucureşti, specializarea baschet, sub îndrumarea profesorului Cornel Encutescu. Aflat într-o continuă cursă de perfecţionare, a obţinut un Master în planificarea şi dozarea efortului în sportul de performanţă, dar şi un doctorat în psihologie sportiveă. Dedicat în totalitate baschetului, profe-sorul-antrenor Lonciu Davidescu a avut o impresionantă carieră de antrenor, fiind cooptat de-a lungul timpului în staff-urile mai multor echipe din România, Israel, Olanda şi Marea Bri-tanie, unde şi-a trecut în cont mai multe performanţe deosebite. în România, Lonciu Davidescu şi-a pus amprenta atât pe unele echipe de juniori, cât şi pe unele divizionare – Liceul Sf. Sava, Cetatea Bucur, Constructorul Sibiu, BC Steaua şi BC Târgovişte. A plecat în Israel după anii ’70 şi a urcat rapid spre cele mai înalte culmi profesionale, fiind unanim apreciat ca un foarte bun antrenor secund specializat cu individualizarea şi pregatirea fizico-mentală. De altfel, în perioada 1975-1980, atunci când s-a aflat în staff-ul tehnic al legendarei echipe Maccabi Tel Aviv, a contribuit la cucerirea a două trofee ale Cupei Campionilor Europeni (1977 şi 1980) precum şi a două medalii în Cupa Intercontinentală. Recunoscut pentru metodele aplicate în antrenamentele de individualizare, profesorul-antrenor Lonciu Davidescu a fost cooptat şi în staff-urile echipelor naţionale de cadeţi şi juniori ale României (împreună cu profesorul Giurcules-cu) şi Israelului iar după 1990 a fost numit director tehnic al Şcolii Superioare de Antrenori din cadrul Winghet Institut (Anglia) dar şi al Givat Washington.
A participat la foarte multe cursuri internaţionale de antrenori şi a redactat peste 35 de carti, studii şi cercetari în domeniile tehni-co-tactic şi moral-volativ în baschet, reuşind să creeze şi o metoda de pregătire individuală pe posturi.
Din păcate, după cum ne-au informat oficialii federaţiei israeliene de baschet, vineri, cel care afirma cu mare plăcere că „baschetul este victorie şi spectacol” a pierdut cel mai important meci al vieţii… la 87 de ani..

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro