Dispozitive medicale moderne pentru pacienţii cu diabet

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern care prevede reorganizarea Programului naţional de diabet zaharat derulat de CNAS şi finanţat din bugetul Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare şi control a nivelului glicemiei.Astfel, structura Programului naţional de diabet va cuprinde de acum două subprograme distincte:
– Subprogramul de diabet zaharat tip 1;
– Subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice şi diabet gestaţional.
De asemenea, actul normativ reglementeză cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că, printre beneficiarii acestor dispozitive sunt şi 3600 de copii.
Controlul optim al nivelului glicemic al pacienţilor cu diabet zaharat tip 1 este esenţial pentru a evita riscul de apariţie a complicaţiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.
Pacienţii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.
„În primul rând, măsura aprobată de Guvern astăzi va duce la o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor care suferă de această afecţiune. De asemenea, pe termen lung, estimăm şi o scădere a costurilor pentru tratamentele complicaţiilor acute şi cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
De asemenea, prin actul normativ aprobat de Guvern, a fost introdus şi un nou dispozitiv medical în Subprogramul de diagnostic şi tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, parte integrantă a Programului naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă. Este vorba despre dispozitivul de stimulare cerebrală profundă ce va fi acordat bolnavilor cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

A fost stabilit calendarul examenului de Evaluare Naţională 2019

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, în acest an şcolar examenul de Evaluare Naţională a fost programat mai târziu cu o săptămână faţă de vara trecută. Concret, înscrierea absolvenţilor clasei a VlII-a la Evaluarea Naţională 2019 se va face în perioada 3 – 7 iunie, iar prima probă va avea […]