Published On: mar, nov. 15th, 2016

Directorul ADR Sud Muntenia. Liviu Musat: Sunt convins că municipalitatea târgovişteană va găsi soluţii să finalizeze Centura Târgoviştei până pe 31.12.2018

nichiduta.ro

liviu-musatDirectorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat prezent într-o conferinţă de presă la CJ Dâmboviţa a vorbit despre celebrul proiect „Modernizarea şi reabilitarea drumului de centură al Municipiului Târgovişte”, cu finanţare prin POR 2007-2013 şi care a obţinut o prelungire a termenului de finalizare până la data de 31.12.2018. Directorul Liviu Muşat a afirmat că este încrezător în administraţia municipiului Târgovişte care va reuşi să finalizeze acest proiect. După cum ştim administraţia locală târgovişteană a primit „acordul” din partea organismelor care administrează banii europeni, respectiv din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, de continuare a implementării acestui proiect care în ultimii ani a întâmpinat tot felul de probleme şi a fost urmărit în permanenţă de ghinion. De această dată, proiectul are un termen de implementare până în anul 2018, fără să existe riscul de care se temea toată lumea, atât autorităţile locale, cât şi cetăţenii municipiului, de a returna banii europeni deja primiţi. Motivele care au determinat propunerea de prelungire a perioadei de implementare sunt legate de faptul că Beneficiarul s-a confruntat cu probleme majore care au împiedicat realizarea proiectului până la data de 31.12.2015, acestea fiind menţionate în memoriul justificativ nr. 18187/22.06.2016. Proiectul a fost aprobat în cadrul POR 20072013, Axa prioritară 2 -„Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, DMI 2.1 „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură”.
Primăria Târgovişte deja a finalizat faza de expertiză a proiectului, de reproiectare a acestuia şi acum sunt în plin proces de realizare din nou a procedurilor de licitaţie publică pentru execuţia lucrărilor.
„În judeţul Dâmboviţa există un singur proiect pe POR 2007-2013, declarat nefuncţional şi este vorba despre Centura Târgoviştei. În momentul de faţă după datele care le avem noi, stadiul de implementare al proiectului este de 40%, iar al lucrărilor este de doar 27%. Avem date că documentaţia a fost depusă pe SEAP, dar din motive admnistrative ea a fost respinsă şi proiectul înregistrează o mică întârziere, de o lună de zile, nu este ceva foarte dramatic fiindcă termenul de finalizare este de 31.12.2018. Noi tratăm cu mare seriozitate acest proiect, există posibilităţi, riscuri ca acest proiect să nu fie finalizat, dar eu sunt convins că municipalitatea târgovişteană va găsi soluţii să finalizeze acest proiect”, a declarat Liviu Muşat.
Proiectul de reabilitare şi modernizare a Centurii municipiului Târgovişte a început în 2009, atunci când s-a semnat cu mare fast contractul de finanţare, iar în 2010 s-a încheiat contractul de execuţie. Doi ani mai târziu, proiectul s-a blocat şi asta pentru că întreaga echipă de implementare şi-a depus în bloc demisia, nemulţumită fiind de modul de lucru al constructorilor şi de cum evoluau lucrările la acea vreme. Proiectul a stagnat câţiva ani şi asta pentru că prima societate care a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrărilor a intrat în insolvenţă la scurt timp după ce a câştigat contractul şi a abandonat lucrările din cauza problemelor financiare. Şi cea de-a doua societate a renunţat când a văzut cât este de muncă şi termenul scurt în care trebuia să termine lucrările. Când a preluat conducerea actualul primar, Cristian Stan, situaţia proiectului a fost reanalizată şi a fost organizată o nouă procedură de licitaţie publică, în urma căreia a fost declarată câştigătoare asocierea de firme CK-13 PASTROY JSK din Bulgaria şi SC GOOD PROD SRL din Zalău, societăţi care nu s-au dovedit a fi serioase şi proiectul s-a blocat din nou. Primarul Cristian Stan nu a acceptat această bătaie de joc a constructorilor şi a depus plângere penală împotriva acestora pentru săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals, înşelăciune şi încercare de deturnare fonduri europene.
La scurt timp după acest eşec, în decembrie 2015, s-a decis contractarea unui împrumut de 65 milioane de lei pentru salvarea proiectului, însă iniţiativa s-a soldat cu o amplă acţiune de denigrare, pusă la cale de adversarii politici, împotriva tuturor celor care şi-au dat votul în Consiliul Local Municipal pentru accesarea creditului. Edilul Cristian Stan nu şi-a pierdut însă speranţa că, în cele din urmă, şoseaua de centură va fi reabilitată şi modernizată şi, iată, astăzi, chiar directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat ne-a confirmat acest lucru.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro