Published On: joi, feb. 16th, 2017

Direcţia Agricolă a primit primele cereri de sprijin pentru producătorii de tomate

nichiduta.ro

Din acest an, producătorii agricoli – cultivatori de tomate în spaţii protejate (sere, solarii), pot accesa o schemă de ajutor de minimis. Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor porneşte de la 13.481 lei/beneficiar/an, ceea ce reprezintă contravaloarea în lei a sumei de 3000 de euro, cu condiţia ca valoarea totală a ajutorului de min-imis să nu depăşească echivalentul a 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare.
Pentru a fi eligibili legumicultorii trebuie să cultive tomate în spaţii protejate pe o suprafaţă de cel puţin 1000 mp, să obţină o producţie minimă de 2 kg roşii/mp şi să valorifice cel puţin două tone de tomate în extrasezon, adică în intervalele ianuarie-mai inclusiv sau noiembrie-decembrie inclusiv.
De la directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, ion Oprea, am aflat că au fost primite primele cereri pentru această schemă de ajutor şi că sunt discuţii cu încă 40 de potenţiali beneficiari din bazinul Legumicol Băleni.
După cum a precizat directorul ion Oprea, principala problemă este aceea că bălenarii nu au instalaţii de încălzire, cele mai importante suprafeţe cu solarii fiind în câmp, unde există atât riscul sustragerii combustibililor, cât şi al deteriorării instalaţiilor.
Sunt încălzite numai solarii din gospodării, dar în multe cazuri, nu sunt suficient de mari pentru a asigura valorificarea a 2000 kg de roşii în extrasezon.
Şeful Direcţiei Agricole şi-a exprimat speranţa că o parte din probleme vor fi rezolvate, astfel încât mai mulţi agricultori să beneficieze de schema de ajutor începând de la toamnă.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro