Published On: mie, ian. 10th, 2018

DESCHIZĂTORI DE POTECI ÎN BUCEGI

nichiduta.ro

La începutul fiecărui an, montaniarzii dâm-boviţeni grupaţi în jurul Asociaţiei Chindia Jurasic Park organizează, în parteneriat cu prietenii Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ, o tură specială, de deschidere de poteci pe trasee clasice de iarnă, din masivul Bucegi. În week-end-ul recent încheiat, 100 de persoane cu vârste cuprinse între 3 şi 70 de ani, majoritatea din judeţul Dâmboviţa, dar şi prieteni din Ilfov, Olt, Buzău sau Bucureşti, au luat drumul Bucegilor pentru a se detoxifia după bogatele mese de sărbătoare, dar şi pentru a sărbători „Revelionul familiştilor”.
Primul popas a fost făcut la Cabana Bol-boci, iar primul traseu deschis a fost spre „Podul cu Florile”, un minunat punct de belvedere aflat sus pe creasta Zănoagei. Vremea frumoasă a permis un acces mai uşor, dar pe creastă viscolul a început să îşi arate colţii, iar coborârea a fost mai alertă. Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, un grup de 28 de temerari, dornici de aventură şi bine echipaţi, au plecat în drumeţie. Un grup de 9 persoane a urcat spre vârful Omu, pe Valea Obârşiei, pe traseul marcat cu bandă albastră, nedeschis după ultimele zăpezi din zonă şi a ajuns după 5 ore de ascensiune continuă la Staţia Meteo, singurul adăpost deschis tot timpul anului. Ceilalţi montaniarzi au urcat pe Piciorul Babelor până la 2200 m. O tură de aproximativ 9 ore în care s-a „acoperit” o mare diferenţă de nivel (cam 2000 de metri), pe porţiuni cu zăpadă de peste 1-2 metri, dar bătută de vânt şi întărită. Duminica a fost dedicată unei ture mai uşoare, de revenire. În drum spre casă, o parte din grup a coborât pe Cheile Zănoagei ajungând în zona lacului Scropoasa. Din păcate, clasica poteca marcată cu „cruce albastră” nu a fost accesibilă tuturor, atât datorită lipsei de amenajări din porţiunea superioară (mari zone cu gheaţă, fără nici un punct de sprijin), cât mai ales datorită podului rupt (de aproximativ 1 an). Traseele s-au desfăşurat pe o vreme superbă, dar în condiţii de iarnă şi au fost absolut necesare pentru următoarea expediţie care se va desfăşura în perioada 10 – 15 ianuarie 2018. Nucleul de bază al „dinozaurilor” (Ileana Bocanciu, Nicu Posta, Ionel Glodeanu, George Stan), însoţit de o nouă membră a clubului, se va întâlni cu târgovişteanul Alex Coroliu, venit special din Irlanda pentru a cuceri cea mai înaltă cotă din Cehia, vârful Sn? ka (1603 m) din masivul KrkonoDe, munţii Sudeţi, aflaţi la graniţa Cehiei cu Germania. Vârful face parte din Programul TOP 28-Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare ţară a Uniunii Europene şi, sperăm noi, se va adăuga celorlalte 21 de vârfuri cucerite până acum în Europa.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro