Deputatul PSD Dâmboviţa lonuţ Săvoiu cere de la Guvern sprijin pentru persoanele fizice cu o situaţie materială precară, pentru evitarea întreruperii sau chiar a debranşării serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare

ionut-savoiuDeputatul PSD Dâmboviţa Ionuţ Săvoiu a făcut o interpelare către Viceprim-Ministru LIVIU NICOLAE DRAGNEA, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice privind sprijinirea persoanelor fizice cu o situaţie materială precară pentru evitarea înreruperii sau chiar a debranşării serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.
Domnule viceprim-ministru,
A devenit deja o problemă curentă faptul că foarte mulţi utilizatori persoane fizice care nu au venituri sau au venituri mici să acumuleze datorii, ajungând, în cele din urmă, la un blocaj, prin imposibilitatea eşalonării restanţelor la serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare. Consecinţa tristă înseamnă, de cele mai multe ori, întreruperea sau chiar debranşarea acestor servicii. Pentru exemplificare, vă menţionez, în concret, situaţia municipiului Târgovişte, unde regăsim un număr total de 67.437 persoane care beneficiază de serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare.
La data de 31 octombrie 2013, 19.769 persoane sunt restante la plata serviciilor de furnizare a apei şi de canalizare cu o valoare totală de 4.390.433 lei, respectiv cca. 222,1 lei/persoană şi 11.478 persoane au imputate majorări de întârziere în valoare de 1.105.649 lei, respectiv 96,3 lei/persoană. Menţionez că fenomenul merită atenţie deosebită, deoarece doar 740 de persoane din cele evidenţiate sunt persoane al căror venit se reduce la ajutoare sociale.
Domnule viceprim-ministru, faţă de cele prezentate mai sus, Guvernul consideră oportună elaborarea unui act care să sprijine persoanele cu o situaţie materială precară pentru evitarea întreruperii sau chiar a debranşării serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare?
Cu deosebită consideraţie, deputat lonuţ Săvoiu
Răspunsul viceprim-ministrului Liviu Dragnea
Referitor la interpelarea dumneavoastră, transmisă de către Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul prin adresa cu nr. 12408/DRP/06.01.2014-02-19
Stimate domnule deputat,
Din cuprinsul interpelării rezultă că în Târgovişte există un număr mare de persoane care nu-şi pot achita contravaloarea facturilor de apă şi de canalizare şi implicit accesoriile acestora. Întrucât nu există cadrul legal pentru scutirea/acordarea unui termen de graţie la plata acestor aspecte este autoritatea administraţiei publice locale.
Precizăm că autoritatea administraţiei publice locale, în baza unei hotărâri de consiliu local, ca parte contractantă în contractul de delegare existent la nivelul municipiului Târgovişte, are posibilitatea legală de a încheia un act adţional prin care să instituie acordarea de facilităţi la plata contravalorii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare pentru anumite categorii sociale.
Din cele expuse anterior, se desprinde concluzia că problema semnalată nu se poate rezolva prin scutirea de la plata contravalorii serviciului sau prin acordarea unui termen de graţie în cadrul căruia să nu se perceapă penalităţi de întârziere, întrucât aceste măsuri ar conduce la decapitalizarea operatorului, la lipsirea acestuia de mijloacele financiare necesare asigurării continuităţii serviciului şi ar afecta grav interesele întregii colectivităţi.
Cu stimă, viceprim-mi-nistru, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice,
Liviu Dragnea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Preşedintele PSD Târgovişte, Cristian Stan: "Prin înfiinţarea USD nu se încalcă protocolul USL"

Liderii USD precizează că Uniunea s-a format ca alianţă electorală în urma deciziei comune a PNL şi a celorlalte trei partide din USL de a participa separat la europarlamentare. În protocolul USL nu se precizează nimic despre participarea la alegerile europene, iar „USD este o alianţă electorală formată în perspectiva […]