Deputatul PSD Dâmboviţa. Leonardo Badea: Legea prevenţiei, o prioritate

Deputatul PSD Dâmboviţa, Leonardo Badea a prezentat principiile şi mecanismul de funcţionare care vor sta la baza proiectului Legii prevenţiei. Scopul Legii prevenţiei va fi prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale.
Mecanismul de funcţionare a prevenţiei va fi următorul: Agentul constatator nu va putea aplica sancţiunea contravenţională la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie; acesta va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă; Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare; După expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul să reia controlul; În situaţia în care se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative; Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani.
Potrivit deputatului Leonardo Badea: „Legea prevenţiei se va aplica pentru sancţiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Legea contabilităţii, Legea dialogului social, Legea privind înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. Aceste domenii vor fi completate în cadrul procesului interministerial de consultare cu noi acte normative pentru care Legea prevenţiei va putea fi aplicată”.
De asemenea, vor fi prevăzute excepţii pentru evitarea aplicării legii prevenţiei în cazurile în care: Există un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale; Există un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi; Se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.
„Legea prevenţiei nu se aplică, de exemplu, pentru sancţiunile prevăzute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancţiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenţiei, deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancţionarea acestei fapte”, mai precizează Leonardo Badea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor cu repartizări de la CJ Dâmboviţa

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a aprobat hotărârea privind repartizarea, pe anul 2017, a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. Sumele defalcate din T.V.A. pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi […]