Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia: Curtea Constituţională a dat o palmă usturătoare Guvernului Liberal

Alocaţiile copiilor trebuie dublate de la 1 august, a decis, miercuri Curtea Constituţională a României (CCR), care a respins sesizarea Guvernului.Deputat-ul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia nu a întârziat să facă câteva precizări pe acest subiect: ” Oare câte autorităţi ale statului român trebuie să se îi mai spună Premierului liberal, Ludovic Orban, că trebuie să respecte legea şi să pună în aplicare dispoziţiile privitoare la creşterea alocaţiilor copiilor?
Cu cinismul bine cunoscut, cu aroganţa-i caracteristică, dar şi cu nepăsarea crasă faţă de cele 3,6 milioane de copii ai României, Guvernul liberal a atacat în luna iunie la Curtea Constituţională Legea prin care PSD respingea Ordonanţa de prorogare a creşterii alocaţiilor copiilor.
Curtea Constituţională a dat o palmă usturătoare Guvernului Liberal şi, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţional-itate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art. I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate.
Legea ar fi trebuit să intre în vigoare din luna ianuarie a acestui an, dar Guvernul Orban a amânat aplicarea ei prin ordonanţă de urgenţă până în luna august, fapt care a afectat direct milioane de români. Vă reamintesc că parlamentarii PNL au refuzat să voteze această lege.
Pentru orice familie care are unul sau mai mulţi copii, sau chiar pentru tinerele familii care se gândesc să aibă un copil, creşterea alocaţiei este un lucru extrem de benefic.
Argumentele pentru aplicarea legii sunt multiple şi cu siguranţă ar trebui să fie cunoscute şi de guvernanţi.
În plus faţă de considerentele constituţionale, legale şi pragmatice, datele prezentate în Raportul Organizaţiei „Salvaţi copiii”, la finele anului 2019 sunt îngrijorătoare pentru România:

  • aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în deprivare materială severă – cea mai ridicată rată din UE – şi peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie;
  • peste 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar statistica îi include doar pe copiii care trăiesc în mediul rural. Nu există studii similare privind copiii din mediul urban.
  • cei mai expuşi riscului sunt, de departe, copiii care au doi sau mai mulţi fraţi. Pentru familiile compuse din 2 adulţi şi 3 sau mai mulţi copii, riscul de a trăi sub pragul de sărăcie era de 61,9%;
  • există un clivaj cronic între urban şi rural în ceea ce priveşte drepturi de bază, precum dreptul la sănătate, la educaţie etc.;
  • abandonul şcolar în învăţământul primar şi gimnazial era de 1,7%. Costurile de şcolarizare fiind principalul motiv de abandon şcolar în comunităţile defavorizate.
    Tuturor acestor situaţii, guvernarea liberală le răspunde prin refuzul de a dubla alocaţia de stat.
    PSD nu poate fi de acord cu acest lucru. Aşteptăm cât mai repede promulgarea legii de către Preşedinte şi aplicarea ei de la 1 august 2020. În caz contrar, Partidul Social Democrat va depune o moţiune de cenzură în luna august, pentru că o guvernare care se opune cu toate forţele creşterii veniturilor a milioane de copii nu poate construi vreun viitor pentru România!” a afirmat deputat PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cinematograful Independenţa va fi inaugurat în toamna viitoare

La Cinematograful „Independenţa, lucrările de reabilitare şi modernizare continuă conform graficelor stabilite.”Astfel-spune primarul Cristian Stan- in aceasta toamna, un adevarat simbol al municipiului Targoviste va fi redat orasului, rezolvan-du-se in acelasi timp si o problema importanta din zona centrala a urbei noastre, in conditiile in care, actuala cladire a cinematografului, […]