Published On: joi, mart. 29th, 2018

Deputatul Claudia Gilia la întâlnirea cu jurnaliştii de limba română din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Albania

nichiduta.ro

Jurnalişti de limba română din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Albania vizitează România în perioada 26-30 martie, la invitaţia Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în cadrul programului „Itinerar Centenar pentru jurnalişti români din afara graniţelor” derulat de minister.
Deputatul Claudia Gilia, membru în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a participat marţi, 27 martie 2018, la întâlnirea cu jurnaliştii de limbă română din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Albania, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul programului „Itinerar Centenar pentru jurnaliştii din comunităţile istorice”. Parlamentarul Claudia Gilia a avut şi un mesaj pe care l-a transmis în cadrul întâlnirii cu jurnaliştii de limba română din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Albania. La eveniment a participat şi Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni:
„Bine aţi revenit acasă! Bine aţi revenit acolo de unde nu aţi plecat niciodată – în România, deoarece aţi avut România în suflet, indiferent de graniţele fizice, politice sau imaginare care au brăzdat istoria noastră de o sută de ani. Dumneavoastră aţi gândit, simţit şi transmis informaţia în limba maternă!
Ştiu că au fost vremuri în care să vorbeşti în română era aproape imposibil. Ştiu că în această breaslă nu a fost uşor să răzbaţi dacă nu făceai parte din „sistem”. Dar cu toate acestea, presa de limbă română din regiunile istorice ale ţării a făcut jurnalism de calitate. S-a ghidat după principii sănătoase, morale, etice şi profesionale. Nu a căzut în capcana a ceea ce se numeşte acum „goana după audienţă cu orice preţ”. Nu a coborât ştacheta impusă de redacţie în favoarea divertismentului de prost gust, a tabloidelor sau a banilor. Nu a deformat realitatea pentru a manipula, ci a servit unui singur ţel: informarea corectă, în limba maternă, a etnicilor români din afara graniţelor.
Dragi jurnalişti, dumneavoastră faceţi acum ceea ce au făcut fondatorii statului modern român – aţi educat şi culturalizat populaţia. Pe lângă obligaţia pe care o aveţi, în calitate de a patra putere în stat, de a informa – sunteţi un partener corect al fiecărui cetăţean. În acest mileniu, al tehnologiilor şi mediei online sau al ştirilor false, dumneavoastră aveţi misiunea şi mai grea. Sunt convinsă că vă ghidaţi în continuare după aceleaşi principii de etică şi morală care au salvat limba română în regiunile din care veniţi.
Societatea de astăzi nu ar mai putea funcţiona fără presa liberă şi corectă. Presa are o putere foarte mare şi trebuie folosită în favoarea cetăţenilor. Presa trebuie să rămână „câinele de pază al democraţiei” şi să urmărească dezvoltarea comunităţii pe care o serveşte.
Astăzi, informaţia se poate propaga cu viteza luminii. Tocmai de aceea, relaţiile dintre ţările din care veniţi şi România se pot îmbunătăţi prin preluarea şi transmiterea mesajelor într-un mod obiectiv şi profesionist. Nu lăsaţi propaganda, ştirile false, emisiunile care îndepărtează publicul de valorile autentice să domine spaţiul public. Nu daţi crezare celor care spun că presa este obligată să ofere ceea ce cere publicul! Publicul trebuie educat să ceară presă de calitate!
În mileniul „Facebook”, presa poate deveni un veritabil ÎNVĂŢĂTOR care să ofere un reper moral, etic şi etnic pentru cei care caută mai multă educaţie şi cultură.
Vă încurajez să faceţi parteneriate cu presa din România şi să colaboraţi în proiectele domniilor voastre de zi cu zi. Unirea nu s-a făcut într-o singură zi, ci s-a construit prin proiecte de cultură, educaţie, un discurs politic coerent şi acţiuni ferme cu mult timp înaintea semnării actului Unirii.
Dacă fiecare ne vom face datoria la locul nostru de muncă, nici de această dată momentul nu va întârzia mult!
La Mulţi Ani, dragi români de pretutindeni!
La Mulţi Ani, România!”, a declarat Claudia Gilia, deputat PSD şi membru în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro