Deprecierea leului şi scumpirea creditelor bancare, evoluţii previzionate pentru 2019

Majoritatea analiştilor financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Pentru orizontul de şase luni, valoarea medie a anticipaţiilor este de 4,7087lei pentru un euro iar pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526 lei/euro. În ceea ce priveşte anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 75%, şi respectiv peste 66%, dintre participanţii la sondaj prognozează o scumpire a creditelor.
Rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,91%. Având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Un an dificil pentru exportatori

Din datele comunicate de Camera pentru Comerţ şi Industrie a Râmâniei şi conform estimărilor INS rezultă că, în perioada 1.I-31.VII.2018, în judeţul Dâmboviţa, exporturile FOB au însumat 398,627 milioane de euro. Pentru acelaşi interval, importurile realizate de agenţii economici din judeţ au însumat 385.147 milioane euro. Comparativ cu perioada similară […]