Delir şi nebunie în peroada interbelică(LXXX) De la Rudolf Valentino la Adolf Hitler

de Gilbert Guilleminault, coordonator_
De la Nataşa cea devoratoare la vulcanica Pola
„- Faptul că aţi pierdut procesul nu este totul, spune George Ullman, impresarul său, după ce a citit cu atenţie sentinţa tribunalului. Dar, asta e, nu avem ce face. Timp de doi ani de zile, pană în februarie 1924, nu mai aveţi voie să apăreţi nicăieri: nici pe platourile de filmare, nici pe scena teatrelor, a music-hall-urilor, a cabaretelor. Absolut totul vă este interzis.”
Stand mut în faţa lui, Rudolph, îmbrăcat într-un halat negru, decorat cu imaginea unui dragon auriu, se gandeşte ce să facă pentru a ieşi din această situaţie neplăcută. Ca de obicei, nu mai are un ban. Pe de altă parte, să părăsească scena pe o perioadă aşa de lungă, acum, în plină glorie, prezintă unele riscuri. Oare, în doi ani de zile, nu va fi uitat de public?
Deodata, lui Ullman îi vine o idee genială:
” – Au uitat să menţioneze circul !” strigă el într-un acces de maximă bucurie.
Trei zile mai tarziu, Rudy semnează un contract pentru a-şi face apariţia într-un turneu gigantic pentru suma de aproape trei mii de dolari pe zi. Pentru această sumă, trebuia doar să danseze tango, îmbrăcat în costum de gaucho şi să spună că cea mai bună cremă de faţă din lume este Mineralava. Pentru a da mai multă strălucire acestei noi aventuri, marea vedetă de film ce nu putea totuşi să semneze un contract legal, trebuia să aleagă, dintre domnişoarele ce veneau în fuga mare să-l vadă, pe cea ce va fi viitoarea sa parteneră în filmul ce urma să-l facă.

A fost un turneu triumfal, ceea ce i-a permis lui Valentino să constate cat de iubit era de public, mai ales de partea feminină a acestuia. La Chicago, îl aşteptau douăzeci de mii de persoane pe peronul gării, majoritatea femei. Abia a apucat să pună piciorul pe peron că mulţimea s-a repezit spre el, dornică să aibă o amintire de la el. Dorinţa a fost aşa de mare, de a avea un suvenir, că aproape i-au smuls hainele de pe el, lăsadu-l aproape în pielea goală.
Pe toată perioada turneului, i s-a menajat un vagon special, transformat în apartament de lux. Uneori, trebuia să oprească în mijlocul campului pentru a permite trecerea trenurilor expres. Imediat, admiratoarele sale locale, luau cu asalt vagonul. Niciodată nu s-a aflat cine şi cum le dădea de veste unde va opri vagonul special al lui Valentino. Pătrundeau în vagon, se piteau în spaţiul amenajat pentru baie, în cel pentru haine, se strecurau pe sub banchete. Din clipa în care locomotiva pornea, ieşeau din ascunzători, asaltandu-l pe Valentino. Înspăimântat de această isterie colectivă, actorul rămanea încuiat în spaţiul destinat apartamentului de lux şi aştepta până ce, în staţia următoare, venea poliţia să golească vagonul de admiratoarele sale înfocate, uneori prea înfocate.
Singura care nu era deranjată de acestă manifestare vulcanică de admiraţie, era soţia sa, Nataşa.
Tradus din franceză de Mircea COTÂRŢĂ, special pentru toţi cei care au avut parte de profesori de istorie plafonaţi, plictisiţi de viaţă şi înăcriţi de eşecurile personale, uitând că predarea logică a adevărului istoric nefestivist înseamnă înţelegera viitorului prin recursul la trecutul nefardat. De asemenea, Mircea Cotârţă se ocupă cu tehnoredactarea cotidianului „Dâmboviţa” din ziua a 25-a a celei de a opta luni a anului 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Persoanele care vin în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord intră în carantină pentru 14 zile

Toate persoanele care vin în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord intră în carantină pentru 14 zile, cu excepţia celor prevăzute la articolul 3, aliniatul 2 din Hotărârea numărul 1 din 3 ianuarie 2021 a CNSU, privind aprobarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care […]