Delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor, în dezbatere cu elevii

Ş.E.

prevenireLiceul Teoretic „Mihai Viteazul” Vişina, Liceul Tehnologic „Spiru Haret” Târgovişte, Liceul Teh-nologic”Voievodul Mircea”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Târgovişte, au fost doar câteva dintre unităţile de învăţământ din Dâmboviţa în care au fost susţinute zilele acestea activităţi de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, temă dezbătută împreună cu poliţiştii din cadrul Centrului de Prevenire Târgovişte, iar la final, împreună cu elevii s-a căutat identificarea celor mai bune metode de prevenire.
„Delincvenţa juveniă şi prevenirea victimizării minorilor este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, datorită vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas. De aceea poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au desfăşurat o serie de activităţi preventaceste zile. O altă componentă a educaţiei preventive în şcoli o reprezintă informarea cadrelor didactice şi a reprezentanţilor unităţilor şcolare, a părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor cu privire la principalele reguli pe care trebuie să le discute cu copii pentru a preveni vic-timizarea acestora sau implicarea lor în fapte de natură antisocială, accentul punându-se pe modalitatea în care părinţii, prin exemplu lor, respectiv comportamentul preventiv adoptat în orice situaţie, pot contribui semnificativ la creşterea gradului deve în instituţii şcolare din judeţ, în  siguranţă al celor mici.
Tematica prezentată la întâlnirile organizate în şcoli a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, cauzele şi factorii favorizanţi în delincvenţa juvenilă (anturajul, consumul de alcool, substanţe etnobotanice etc.), consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social), diferitele situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi a măsurilor de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de vic-timizare. Elevii de gimnaziu au fost informaţi cu privire la riscurile de victimizare ce pot apărea în mediul virtual, precum şi modalităţi de prevenire a vic-timizţrii lor. De asemenea, poliţiştii dâmboviţeni le-au prezentat elevilor consecinţele violenţei şcolare, precum şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare şi prevenire, pentru consolidarea siguranţei şcolare şi extraşcolare. Tema privind siguranţa bunurilor s-a concretizat în prezentarea câtorva cazuri de victimizare, au fost dezbătut factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi, respectiv din buzunare, sala de clasă, din locuinţe, din autoturisme, furturile de telefoane mobile”, ne-a declarat comisar şef de poliţie Nina Tatiana Neacşu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Munca, colacul de salvare pentru suflet

Preot loan ŞTEFĂNESCU Citeam undevă că, odată, în miez de vară, la Suceava, au venit nişte solii dintr-o ţară străină. Pasionat de buna gospodărire a pământului, Măria Sa, Alexandru-Vodă, tocmai secera un lan de grâu, lângă cetate, alături de alţi secerători. Observând cu câtă stimă îl salutau drumeţii, unul dintre […]