Decizie definitivă. Duminică, 5 iunie 2016, românii sunt aşteptaţi la vot

I.B.

alegeri 2016Duminică, 5 iunie 2016, românii sunt aşteptaţi la urne pentru a îşi alege primarul, consilierii locali şi consilierii judeţeni. 350 de milioane de lei, aceasta este suma alocată de la bugetul de stat pentru organizarea alegerilor locale. Până la 26 martie vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales preşedintele BEC şi locţiitorul acestuia. Începând cu 11 aprilie 2016 până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judeţene şi primari. După perioada în care pot fi depuse contestaţiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, şi se va încheia pe 4 iunie, ora 7.00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00: „Alegerile locale din acest an vor avea loc în data de 5 iunie, potrivit unei Hotărâri incluse în pachetul legislativ pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale, adoptat astăzi de Guvern.
Stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora data alegerilor se stabileşte prin Hotărâre de Guvern cu cel puţin 75 de zile înaintea votării şi permite consilierilor locali, judeţeni şi primarilor aleşi în scrutinul electoral anterior să îşi încheie mandatele obţinute pentru o perioadă de patru ani. În cazurile de balotaj şi situaţiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică 19 iunie.
Pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale din 2016, sunt prevăzute peste 350 de milioane de lei (suma exactă este 350,663 mii lei), fonduri asigurate de la bugetul de stat.
În suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale.
Mai mult, sunt previzion-ate şi costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secţiile de votare ale căror indemnizaţii sunt asigurate de la bugetul de stat.
Executivul a adoptat şi calendarul acţiunilor din perioada electorală a alegerilor locale din acest an. Astfel, până la 26 martie vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales preşedintele BEC şi locţiitorul acestuia. Începând cu 11 aprilie 2016 până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judeţene şi primari. După perioada în care pot fi depuse contestaţiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, şi se va încheia pe 4 iunie, ora 7.00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora
21.00.
Printr-o altă Hotărâre, Guvernul a aprobat numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Numerotare se face în mod similar cu numerotarea circumscripţiilor stabilită pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, respectiv în ordinea alfabetică a judeţelor (ex. Circumscripţia electorală nr. 1 -Alba, Circumscripţia electorală nr. 2 – Arad etc), ultima, Circumscripţia electorală nr. 42 fiind cea a Municipiului Bucureşti.
Un alt act normativ din pachetul adoptat stabileşte modelul şi condiţiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi.
De asemenea, printr-o altă Hotărâre, Guvernul a adoptat o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea şi urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se constituie Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice cu atribuţii în organizarea alegerilor, precum şi ai Agerpres, Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice, Electrica – S.A, Societăţii Române de Televiziune, Societăţii Române de Radiodifuziune.
Întreg pachetul legislativ privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor va intra în vigoare începând cu 22 martie 2016, data începerii perioadei electoral”, se arată pe site-ul Guvernului României. Alegerile locale 2016 se vor desfăşura într-un singur tur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cătălin Voicu, fost senator PSD, a fost eliberat de Tribunalul Dâmboviţa

Cătălin Voicu, fost senator PSD, a fost eliberat de Tribunalul Dâmboviţa, care a respins contestaţia DNA la decizia de eliberare a Judecătoriei Gaeşti. Decizia este definitiva. Voicu a cerut eliberarea condiţionată ca urmare a scrierii unor „lucrări ştiinţifice” în spatele gratiilor, îndeplinind astfel, fracţia necesara pentru a cere eliberarea condiţionata. […]