De astăzi s-a dat startul înscrierilor în învăţământul primar 2019-2020

Conform Ordinului MEN nr. 3.181/2019privind aprobarea calendarului şi a metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020, la data de 4 martie 2019 începe înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, proces care se realizează în două etape, ca şi în anii trecuţi.
Condiţii de înscriere în clasa pregătitoare
” Părinţii/tutorii legal înstituiţi/reprezen-tanţii legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în clasa pregătitoare.
” Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 inclusiv, pot să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
” Orice altă situaţie va fi rezolvată în cadrul Comisiei judeţene, organizată la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, în interesul educaţional al elevului şi în conformitate cu cadrul legal.
Realizarea evaluării psihosomatice a copiilor
” Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se va efectua sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Dâmboviţa, în perioada 26 februarie – 20 martie 2019, cu precădere la sediile grădiniţelor de copii, pentru a facilita accesul părinţilor şi al copiilor la această evaluare, conform graficului postat pe site-ul IŞJ Dâmboviţa www.isj-db.ro şi pe site-ul CJRAE Dâmboviţa www.cjraedb.ro.
” În evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor va fi implicat personalul de specialitate al
CJRAE Dâmboviţa, precum şi medici pediatri/de familie, care vor elibera avizele cu menţiunea „Apt pentru înscrierea în învăţământul primar”
Alegerea unităţii de învăţământ la care va fi înscris un copilul
Părinţii pot opta astfel:
1. pentru înscriere la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, toţi copiii sunt înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată;
2. pentru înscriere la o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înmatriculat în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înmatriculat la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.
Completarea şi validarea cererii de înscriere
Se face la unitatea de învăţământ la care părintele/tutorele legal/reprezentantul legal solicită înscrierea copilului, în perioada prevăzută în calendarul inscrierii, în două moduri:
” Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele solicită înscrierea copilului, zilnic, (luni-vineri), în intervalul orar 8.00-18.00.
” Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online (procedura va fi disponibilă începând cu data de 4 martie), dar după completarea acestora, părinţele trebuie să meargă la unitatea de învăţământ în care solicită înscrierea copilului pentru validarea cererii.
Actele necesare pentru înscriere
” Cerere-tip de înscriere (disponibilă începând din 4 martie); ” Actul de identitate al părintelui/tutorelui legal- document original şi fotocopie; părinţii divorţaţi depun la înscriere şi o copie a hotărârii judecătoreşti definitive din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului;
” Certificatul de naştere al copilului-document original şi fotocopie;
” Copie a documentului prin care CJRAE comunică rezultatul pozitiv al evaluării psihosomatice a copilului (pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie
2019;
” Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).
Etape de completare şi validare a cererilor
Prima etapă: -In perioada 4 – 22 martie :completarea şi validarea cererilor, de luni până vineri, zilnic, în intervalul orar 8.00-18.00 -29 martie: afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean a listei copiilor înscrişi după prima etapă
Etapa a doua: – In perioada 2 – 8 aprilie: completarea şi validarea cererilor de inscriere, pentru copiii care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ în prima etapă de înscriere sau care nu au participat la aceasta; cererile-tip de înscriere se completează şi validează doar la unităţile de învăţământ care mai au locuri disponibile
-11 aprilie: afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean a listei copiilor înscrişi după a doua etapă.
Informaţii pentru părinţi
” Internet: site-ul IŞJ Dâmboviţa www.isj-db.ro, secţiunea numită Înscrierea în învăţământul primar 2019.
” Direct de la şcoli, cu ocazia Zilelor porţilor deschise. Fiecare unitate de învăţământ în care se organizează clasa pregătitoare are obligaţia să organizeze acest eveniment public în intervalul 26 februarie – 9 martie.
” De la unităţile de învăţământ preşcolar, în cadrul întâlnirilor pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2019 – 2020, în învăţământul primar.
” Telverde: poate fi apelat numărul 0800816245, în intervalul orar 8.0016.00..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Delegaţie din Castilla - La Mancha, Spania, în vizită la Târgovişte

Primăria Municipiului Târgovişte a găzduit întâlnirea cu membrii unei delegaţii din Regatul Spaniei, condusă de Emiliano GarciaPage, preşedintele Guvernului Regional din Castilla-La Mancha, însoţit de catre doamna Patricia Franco, ministrul Regional pentru Economie, Intreprinderi si Ocupare-Comuni-tatea Castilla-la Mancha şi de către alţi înalti oficiali ai comunitîţii spaniole amintite. La eveniment, […]