Published On: lun, dec. 4th, 2017

De 1 Decembrie 2017. Judeţul Dâmboviţa s-a înfrăţit cu Raionul Căuşeni din Republica Moldova

nichiduta.ro

1 Decembrie 2017, Ziua Naţională a României, reprezintă o nouă filă în istoria judeţului Dâmboviţa dar şi în istoria Raionul Căuşeni din Republica Moldova.
La sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a avut loc evenimentul de semnare a Înţelegerii de Cooperare între Judeţul Dâmboviţa din România şi Raionul Căuşeni din Republica Moldova, stabilită prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dâmboviţa nr. 295/24.10.2017, privind aprobarea înfrăţirii Judeţului Dâmboviţa cu Raionul Căuşeni.
În deschiderea acestui eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, le-a urat bun venit oaspeţilor din Republica Moldova şi a subliniat importanţa istorică a înfrăţirii de astăzi, privită ca un act de unire: „Cu smerenie trebuie să ne înclinăm astăzi şi în faţa lui Mihai Viteazul – întregitorul României de la 1600, în faţa lui Alexandru loan Cuza – cel care a reuşit Unirea Principatelor la 1859, în faţa neînfricaţilor ostaşi care au câştigat independenţa, la 1877, pentru noi toţi sau a celor peste 250.000 de soldaţi români morţi în Primul Război Mondial, în faţa celor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial sau în faţa celor care, în 1989, au oferit suprema jertfă a Revoluţiei. Le suntem pe deplin îndatoraţi astăzi, pentru că au înţeles, şi-au asumat şi au creat acestei naţii un destin de care să fim mândri. Le suntem îndatoraţi pentru că, datorită lor există România de astăzi!”
Aceeaşi idee, cea a unirii, a fost întărită şi de către preşedintele Raionului Căuşeni, Nicolae Gorban, care a mulţumit autorităţilor judeţene pentru deschiderea arătată ideii de unitate a românilor de pretutindeni.
lmportanţa actului de înfrăţire a fost adusă în discuţie şi de către senatorul Adrian Ţuţuianu, care s-a bucurat pentru continuarea dezvoltării relaţiilor dintre judeţul Dâmboviţa şi Republica Moldova, proces iniţiat în urmă cu câţiva ani.
Şi subprefectul judeţului, Florina Mureşan a avut un mesaj scurt. Precizăm faptul că înfrăţirea a avut loc în Sala Unirii a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cu puţin timp înainte de începerea festivităţilor dedicate Zilei Naţionale a României, desfăşurate la Târgovişte.
Pentru a consolida relaţiile de prietenie încheiate între judeţul Dâmboviţa şi Raionul Căuşeni, parafarea înţelegerii de cooperare dintre cele două părţi a fost urmată de încheierea unor relaţii de colaborare şi la nivel educaţional, între lnspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Direcţia de Învăţământ a Raionului Căuşeni.
La final, oaspeţii de peste Prut le-au acordat oficialilor din Dâmboviţa, mici atenţii. Din delegaţia Raionului Căuşeni au mai făcut parte: Donţu Ion – consilier raional, Molodilo Vasile – şef al Direcţiei Învăţământ a Raionului Căuşeni, Alexandru Cojocaru -director al spitalului Raional Căuşeni, Nartea Maria – şef secţie Management al Curriculumului şi Formare Profesională Continuă laloveni, Ţurcan Ludmila – şef secţie Economie, finanţe, resurse umane, comunicare şi relaţii cu publicul laloveni, Gluh Ilie, reporter zonal, Compania Teleradio-Moldova;
Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, au mai fost prezenţi: subprefectul Florina Mureşan, Alin Manole, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ivan Vasile Ivanoff, secretarul judeţului, parlamentării dâmboviţeni: senatorul Adrian Ţuţuianu, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Laurenţiu Neculaescu, deputaţii Claudia Gilia, Oana Vlăducă, Dumitru Lupescu, directorul Crucii Roşii Dâmboviţa, Gheorghe Popescu şi consilieri judeţeni.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa mai are semnate acorduri de cooperare şi cu raioanele laloveni şi Ştefan Vodă din Republica Moldova, în urma cărora Consiliului Judeţean Dâmboviţa a contribuit la realizarea a două de investiţii importante, respectiv construcţia unei grădiniţe în comuna Ruseştii Noi din Raionul laloveni şi reparaţia capitală şi dotarea tehnică a Liceului Teoretic Ştefan Vodă din Raionul Ştefan Vodă. De asemenea, a mai existat colaborare în domeniul cultural li educaţional, prin aducerea elevilor din aceste raioane în tabere, în zona montană a judeţului. În anul 2016, municipiul Târgovişte a semnat un acord de înfrăţire cu oraşul Căuşeni din raionul Căuşeni. Prezenţi la Târgovişte, oaspeţii din Republica Moldova au participat, alături de autorităţile judeţene, la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie şi au vizitat obiective culturale şi turistice, reprezentative pentru judeţul nostru.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro