Creştin ortodocşii de pretutindeni au sărbătorit Izvorul Tămăduirii

Pe data de 7 mai 2021, creştin ortodocşii de pretutindeni au sărbătorit Izvorul Tămăduirii, trecut în Calendarul Ortodox în vinerea din Săptămâna Luminată, adică prima zi de vineri care urmează după Paşti.
Această sărbătoare sfântă aminteşte de vindecarea unui orb după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă pe acesta să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Mai apoi, în locul respectiv, împăratul Leon a ridicat o biserică care a primit hramul „Izvorul Tămăduirii”.
Conform tradiţiilor şi obiceiurilor din popor, în această zi erau sfinţite fântânile pentru ca acestea să nu sece în perioadele fără ploi. Totodată, credinţa populară spune că oricine lucra în această zi era lovit de o boală iremediabilă.
De asemenea, o altă tradiţie este legată de femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Săptămâna Luminată, un vas cu apă. Cele care îl recuperau după slujba de vineri puteau folosi vasul respectiv pentru a se spăla de diferite necazuri.
În unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac în această zi legământul juvenil. Conform obiceiului respectiv, acest lucru nu necesita martori şi putea fi făcut în casă, cât şi în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Preşedintele CJ Dâmboviţa, prezent la şedinţa online a Comitetului European al Regiunilor

Pe parcursul a trei zile a avut loc şedinţa online a Comitetului European al Regiunilor la care a participat şi preşedintele CJ, Corneliu Ştefan, în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor. Au fost dezbătute teme foarte importante în contextul pandemiei COVID-19. Comitetul European al Regiunilor a cerut Uniunii […]