CREŞTERE CALITATIVĂ A ACADEMIILOR DE FOTBAL ÎN ROMÂNIA

Mihai ROŞOIU

Din academiile de copii şi juniori clasificate în 2019, un procent de 78% au punctaj mult mai bun în acest an. Ripensia este clubul cu creşterea cea mai mare, FC Viitorul rămâne lider naţional iar Sport Team cea mai bine clasată instituţie sportivă privată cu activitate exclusivă de copii şi juniori.
FRF a demarat din 2019 procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii şi juniori şi centrelor pentru fotbal juvenil din România. Proiectul a fost configurat cu sprijinul companiei olandeze NMC Bright, cu peste 15 ani de experienţă în evaluarea, clasificarea şi activitatea de consultanţă a academiilor europene. În ediţia 2020 a proiectului, cea de-a doua, un total de 69 de cluburi participante în competiţiile de juniori FRF au fost clasificate, în urma cererii lor. Dintre acestea, 11 cluburi reprezintă premiere în sistemul de clasificare. Iată alte repere relevante ale noii clasificări: Din cele 58 de academii clasificate în 2019 care au solicitat clasificarea şi în 2020, doar 13 au obţinut punctaj mai mic decât anul precedent, în vreme ce 45 au obţinut punctaj mai bun. Practic, un procent de 78% din academii au evoluat la nivel calitativ.
74,7 este punctajul mediu obţinut de academiile cluburilor de Liga 1 (sezon 2020/21), faţă de doar 60,7 în clasificarea de anul trecut.
63,9 este punctajul mediu obţinut de academiile cluburilor de Liga 2 (sezon 2020/21), faţă de doar 45,6 în clasificarea de anul trecut.
Procedura de evaluare acoperă 7 domenii fundamentale pentru performanţa în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii.
Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În acelaşi timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ţinând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât şi a domeniului general în scorul total.
Iată cele 7 domenii şi ponderea lor la total (100%), fiecare academie putând obţine maximum 100 de puncte:

 1. STRATEGIE ŞI FILOZOFIE 10,6 %
 2. ECHIPE ŞI JUCĂTORI 12,1%
 3. STAFF TEHNIC 19,4%
 4. STAFF SUPORT 6,8%
 5. ANTRENAMENTE ŞI MECIURI 9,7%
 6. INFRASTRUCTURĂ ŞI FACILITĂŢI
  20,8%
 7. REZULTATE 20,6%
  Despre clasificarea academiilor
  Pentru Federaţia Română de Fotbal, dezvoltarea fotbalului la nivel de copii şi juniori prin îmbunătăţirea activităţii academiilor şi creşterea standardului competiţiilor reprezintă un obiectiv strategic. Investirea în centre de copii şi juniori oferă oportunitatea ideală pentru descoperirea tinerelor talent care, integrate în sistemul competiţional adecvat, contribuie direct la dezvoltarea fenomenului fotbalistic şi oferă rezultatele sportive ale echipelor naţionale pe care le doresc toţi românii

Clasificarea introdusă în fotbalul juvenil românesc se bazează pe criterii clare, evaluate pe o scară de la 1 la 4, şi va duce atât la dezvoltarea pepinierelor fotbalistice, conferindu-le acestora reputaţia necesară pentru noi surse de finanţare, cât şi la lărgirea bazinului de selecţie în cadrul comunităţilor, fixând premisele performanţei pe termen lung.
OBIECTIVELE PROIECTULUI
Creşterea permanentă a nivelului fotbalistic din România prin dezvoltarea asistenţei în formare şi competiţie pentru cei mai tineri jucători
Asigurarea standardelor de calitate la nivel de management şi sportiv pentru cluburi astfel încât părinţii să poată opta pentru cel mai bun cadru adaptat talentului copiilor
Îmbunătăţirea continuă a infrastructurii fotbalistice la nivelul cluburilor pentru a furniza jucătorilor şi spectatorilor facilităţi de nivel înalt
Consolidarea integrităţii şi creşterea nivelului calitativ al competiţiilor de copii şi juniori organizate de FRF
Fixarea unui reper la nivel de personal tehnic şi administrativ, infrastructură, facilităţi sportive, rezultate şi educaţie pentru academiile din România..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

AŞA ARATĂ NOUL FORMAT AL LIGII A III-A

Comitetul Executiv FRF a aprobat în şedinţa de marţi, 18 august 2020, un nou sistem pentru sezonul următor în al treilea eşalon al fotbalului românesc.În noua ediţie de campionat programată să debuteze la 12 septembrie 2020, numărul echipelor participante va fi extins.ECHIPE PARTICIPANTE100 echipe împărţite în 10 serii egale În […]