Published On: vin, dec. 8th, 2017

Creştere alarmantă a numărului restanţierilor la bănci

nichiduta.ro

Potrivit celor mai noi date făcute publice de BNR, valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna august 2017, se cifra la 5,77 miliarde de lei, în creştere cu 0,51% faţă de suma raportată în iulie 2017. La aceeaşi dată, restanţele la creditele în valută au urcat cu 7,4%, la 7,08 miliarde de lei. Cea mai mare parte a datoriei restante depăşeşte termenul de peste 90 de zile (4,32 miliarde lei). Mai mult decât atât, înrăutăţirea situaţiei din sectorul de creditare se resimte şi în procedurile de urmărire a datoriilor. Sunt la această dată peste 670000 de români care înregistrează restanţe la bănci comerciale şi instituţii financiare nebancare iar experţii sunt de părere că numărul va creşte. Ca principale cause au fost nominalizate aprecierea puternică a euro în raport cu moneda naţională şi majorarea cheltuielilor de consum.
Banca Naţională a României a anunţat şi că soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a crescut în luna octombrie cu 0,3% (-0,9% în termeni reali) faţă de luna septembrie, până la nivelul de 233,4 miliarde lei. Asta în condiţiile în care creditarea în lei s-a majorat cu 0,6% (-0,6%în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 0,2%.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro