COSTUL ORAR AL FORŢEI DE MUNCĂ

locuri-de-muncaÎn trimestrul I 2013, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de scădere de 2,76% faţă de trimestrul precedent şi o rată de creştere de 8,56% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. în formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (-2,62%, respectiv 8,62%). Trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012. Faţă de trimestrul IV 2012, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative scăderi înregistrându-se în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,88%), informaţii şi comunicaţii (-6,16%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-5,32%). Cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) din activităţile sectorului economic s-a înregistrat în alte activităţi de servicii (5,16%). în sectorul bugetar costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) a crescut faţă de trimestrul precedent cu 3,08% în administraţie publică, cu 2,86% în învăţământ şi cu 0,73% în sănătate şi asistenţă socială. în trimestrul I 2013, scăderea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componenţei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,76%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 2,78%. Scăderile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 2,61%, respectiv 2,63%.
Trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul I 2012
Pe principalele activităţi ale sectorului economic1, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (17,25%), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (13,17%), activităţile de servicii administrative şi servicii suport (7,44%) şi în industria extractivă (7,36%). O uşoară scădere s-a înregistrat doar în tranzacţiile imobiliare (-0,01%). în sectorul bugetar, ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) astfel: în administraţie publică cu 22,10%, în sănătate şi asistenţă socială cu 19,27% şi în învăţământ cu 18,26%. Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenţa privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 8,56%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 8,62%. Componenţa privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (8,56%, respectiv 8,62%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Preşedintele CJ Dâmboviţa, în vizită de lucru pe Valea Dâmboviţei

Dezvoltarea infrastructurii rutiere reprezintă o prioritate pe agenda de lurcu atât a autorităţilor judeţene, cât şi a celor locale. Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a făcut o vizită de lucru în mai multe localităţi de pe Valea Dâmboviţei pentru a verifica modul în care se desfăşoară lucrările la […]