COOPERARE ÎNTRE POLIŢIŞTII ROMÂNI Şl PARTENERII DIN STATELE SCHENGEN

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 679 de persoane, 59 de autovehicule şi 24 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.În perioada 16 – 23 noiembrie a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 384 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Poliţiştii români au pus în aplicare 20 de mandate europene de arestare, au depistat 52 de persoane semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau şederii pe teritoriul Schengen, 89 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 10 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.
De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 15 documente şi au fost găsite 44 de autovehicule căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.
Totodată, 295 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Dintre acestea, 23 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 22 erau semnalate ca având refuzul intrării sau şederii pe teritoriul Schengen, alte 32 erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 8 erau semnalate dispărute de autorităţile române.
Totodată, partenerii străini au identificat pe teritoriul lor 15 autovehicule căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale şi 9 documente semnalate de România.
Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.
Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.
De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.
Ca urmare a adoptării Deciziei privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de Informaţii Schengen în Bulgaria şi România, începând cu data de 1 august 2018, se aplică alertele cu privire la cetăţenii terţi declaraţi ca inadmisibili sau având interdicţie de şedere în spaţiul Schengen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cod galben de ninsori viscolite şi depuneri de zăpadă şi gheaţă în judeţul Dâmboviţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de intensificări susţinute ale vântului, ninsori viscolite, strat de zăpadă şi depuneri de gheaţă, avertizarea fiind valabilă miercuri între orele 02.00 şi 20.00. În intervalul menţionat, în regiunile sudice şi sudestice vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ şi se va […]